Gazdaság

2017.04.10. 18:45

Már eleve válogatott minták vettek részt a térségi versenyen

Csörnyeföld - Nincs szigorúbb borverseny ma Magyarországon annál, mint amit a hegyközségünk rendez. Az a minta, amelyik itt jó eredményt ér el, bárhol a világon megállja a helyét.

Gyuricza Ferenc

Többek között ezt mondta Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a minap tartott minősítőről. A versenyre elsősorban a Kerka- és Muramenti Hegyközség gazdáit hívták, vagyis a Lentitől Murarátkáig terjedő dombhátakon gazdálkodókat, de érkezett néhány minta e területen kívülről is. A szigorúság a nemzetközi versenyeken alkalmazott szabályoknak volt köszönhető, a mintákat a bírák kétszer ötfős bizottságot alkotva, szigorúan zárt ajtók mögött, még egymástól is elkülönítve értékelték. Figyelmen kívül hagyták a legmagasabb és legalacsonyabb pontszámokat, a többit átlagolták, így alakult ki a végeredmény.

- Azok a borok, amelyek a bírák elé kerültek, eleve átestek már egy válogatáson, miután a különböző helyi versenyeken egyszer már megmérettek - sorolta Simon Zoltán. - Itt azonban jóval szigorúbbak a bírálat szempontjai, így fordulhatott elő, hogy ami korábban egy adott település bora címet nyerte el, azt nálunk ezüstéremmel jutalmazták.

Simon Zoltán hegyközségi elnök mutatja a friss hajtást a szőlőn Fotó: Gyuricza Ferenc

A versenyre 82 mintát neveztek, 69 fehér, hat vörös, öt rozé, valamint két siller bort. Ebből 14 érdemelt arany minősítést, zömében a fehér fajtaborok, mellettük mindössze egy vegyes fehér és egy vörös mintát soroltak a bírák a legjobbak közé. Ezüst minősítést 46, bronzot 18, míg oklevelet négy minta kapott.

- Azok a borok szerepeltek jól, amelyek a letenyei Julián-hegyen, Murarátkán, Tormaföldön és Csörnyeföldön, tehát a déli fekvésű dombokon érlelt szőlőkből készültek. A legmagasabb pontszámot ezúttal Kondákor József olaszrizlingje kapta - ismertette az elnök, majd hozzátette: idén a szőlő igen előrehaladott állapotot mutat, egyes fajták fejlettsége már most megfelel az általában április végén tapasztaltaknak. Emiatt joggal tartanak a fagykártól, ami a hét közepén be is következhet, de várhatóan nem lesz olyan súlyos, mint a tavalyi volt.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!