Gazdaság

2017.03.20. 12:23

Sikerült közös pontokat találni

Nagykanizsa – A Pannon Városok Szövetsége jövőjéről, az együttműködés lehetőségeiről készített kutatást nemrégiben a Pannon Egyetem városi kampusza. A célok között a közös térségfejlesztés kaphat szerepet.

Pásztor András

A Pannon Városok Szövetségét két évvel ezelőtt hét dunántúli település – Keszthely, Kőszeg, Nagykanizsa, Pápa, Tata, Veszprém, Zalaegerszeg – hívta életre, ám a megalakulást követően az együttműködés csupán polgármesteri találkozókra korlátozódott. A kooperáció intenzívebbé tételét, illetve a közös gondolkodást ugyanakkor elősegítheti a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán (PEN) végzett kutatás.

– A vizsgálatunk során 29 interjút készítettünk a városok polgármestereivel, a kulturális intézmények vezetőivel, a kamarai elnökökkel, illetve a városfejlesztési szakemberekkel a hét városban – bocsájtotta előre Dr. Keller Krisztina egyetemi docens, aki hozzátette: a válaszadók többsége a kultúra, az oktatás és a gazdaság terén el tudott képzelni egy kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatot, ám néhány megkérdezett szkepticizmussal fogadta az együttműködés megvalósítását. – Mint kiderült: a legnagyobb probléma, hogy a városok nem ismerik egymás adottságait, ráadásul bizonyos esetekben eltérők az érdekeik is. Ettől függetlenül a PEN kutatócsoportjának sikerült – az interjúk alapján – olyan közös pontokat meghatároznia, amelyek mentén elkezdődhet az együttműködés, akár jó gyakorlatok átvételével, szakemberek cseréjével, netán közös pályázati projektek indításával.

A kanizsai kampusz kutatási eredményeiről nemrég dr. Birkner Zoltán igazgató számolt be a szövetség kőszegi ülésén

Mint azt Dr. Keller Krisztina elmondta: az interjúalanyok részéről konkrét ötletek is felmerültek, így többek közt a városok program kalendáriumának összehangolása, a kastélyvárosok közötti szorosabb együttműködés és egy közös marketingstratégia kidolgozása.

A kutatás a városok egyéb partnerkapcsolataira, illetve a testvértelepülési együttműködésekre is kiterjedt. Az eredmény e tekintetben is vegyes, hiszen a városok zöme nem kívánja bővíteni a testvértelepülések listáját, ugyanakkor a meglévő kapcsolatok ápolásán, elmélyítésén sem dolgoznak gőzerővel. A szövetségbe tartozó dunántúli települések ugyanakkor gazdasági együttműködéseket szorgalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!