Gazdaság

2017.03.08. 11:40

Egy dugattyús kompresszor márka, aminél ne adja alább (x)

A dugattyús kompresszor a sűrített levegő előállítására alkalmas berendezés.

Gyakran hasonlítjuk össze a csavarkompresszorral, amely jelentős mértékben eltér mind szerkezeti, mint felhasználási szempontból. Mindkét típus rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, így elsősorban azt kell figyelembe vennünk, mire szeretnénk használni, milyen környezeti feltételekhez kell alkalmazkodjon a berendezés.

A dugattyús- és a csavarkompresszor közötti legnagyobb eltérés abban mutatkozik meg, hogy a dugattyús változat használható olyan környezetben is, ahol nem áll rendelkezésre villamos energia, illetve olajmentes környezetben is kiválóan alkalmazható, a csavarkompresszor viszont folyamatos működést tesz lehetővé. Ezek a tulajdonságok bizonyos esetekben hatalmas előnnyel bírhatnak, így a kompresszor típus kiválasztásánál érdemes körültekintően dönteni.

A btkkft.hu szakemberei vannak a segítségünkre abban, hogy megértsük a két típus közötti szerkezeti és működésbeli különbséget. Az alapvető különbség magában a levegő sűrítésének módjában látszik; a dugattyús kompresszor esetében a folyamatot értelemszerűen egy dugattyú végzi. Bizonyos esetekben olajmentes környezetre van szükség, ezért a szennyeződés elkerülése érdekében léteznek teflonos megoldások is. A csavarkompresszorok esetében a levegő sűrítése két egymással ellentétes irányban forgó és szemben elhelyezkedő csavarral történik.

A dugattyús kompresszor nagyszerűen alkalmazható akár kisebb otthoni feladatok során is. A gyakorlatban használják a különböző barkácsolások és a kézműves munkák során is. Ilyen célokra a legkisebb teljesítménnyel rendelkező gépek is megfelelő alternatívát jelentenek, három lóerőnél nagyobb kapacitásra csak ritka esetben lehet szükség. Talán nagyobb jelentőséggel bír a tartály mérete, itt is a jövőbeli felhasználási módokat és igényeket érdemes mérlegelni. Számba kell venni az olajmentes megoldás szükségességét is.

Bizonyos esetekben nem engedhető meg ilyen jellegű szennyeződés, de azt is figyelembe kell venni, hogy az olajmentes megoldások csak akkor működnek jól, ha alacsony igénybevételről beszélünk. Ha egy olajmentes kompresszort nagy terhelésnek teszünk ki, számolnunk kell a melegedés problémájával.

A dugattyús kompresszorok előfordulnak az ipari felhasználási területeken is, természetesen itt más felépítményekről és kapacitásokról kell beszélni. Azok a kis teljesítménnyel rendelkező gépek, amiket az otthoni barkácsolás során használunk, általában 1-3 lóerővel rendelkeznek.

Ez ipari körülmények között nem lenne megfelelő, ezért ennek az értéknek a többszörösére kalibrálják az ilyen berendezéseket. Jellemzően öntöttvas hengerrel készülnek és zajvédő burkolattal látják el őket annak érdekében, hogy minél komfortosabb és kényelmesebb használatot biztosítsanak.

Ezekben a márkákban nem fogunk csalódni

A dugattyús kompresszorok esetében is fontos, hogy megbízható márkát válasszunk lehetőleg olyan piacról, ahonnan hozzájuthatunk pótalkatrészekhez, illetve amely rendelkezik magyarországi márkaszervizzel.

Kiváló vásárlói visszajelzéseket tudhat magáénak a FIAC Air Compressors, amelyek az otthoni és az ipari felhasználási területen is kiválóan vizsgáztak. A gyártó termékei megbízhatóak, magas hatásfokkal rendelkeznek, magas az energia megtakarításuk, csendes működésre képesek és alacsony karbantartási költségek jellemzők rájuk. Ezeket a dugattyús kompresszorokat bátran hazavihetjük, nem kell attól tartanunk, hogy rossz tapasztalatot szerzünk velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!