Gazdaság

2017.03.22. 18:50

Az elhagyott földeket hasznosította a miháldi önkormányzat

Miháld - Az elhagyott terültekről kitermelt faanyaggal intézményeit fűti a település. A fehérakácok telepítésével pedig a jövő generációját látják majd el tűzifával.

Benedek Bálint

A 835 fős falu közigazgatási terülte közel 2300 hektár. Ezeknek egy részét bérbe adta az önkormányzat, ám számos elhagyott, gondozatlan terület eddig szinte megközelíthetetlen volt.

- A környező lankákon található földeken egykor kökényesek nőttek, azonban mára elvadultak - mondta a Gerő Sándor polgármester. - A helyiekkel felkutattuk ezeket a helyeket, ahol értékes tűzifának valót találtunk, azt a közmunkásaink segítségével kitermeltük. A faanyaggal pedig tavaly megoldottuk a közintézményeink fűtését. A fatüzelésre a következő három évben nem kell költenünk.

A településvezető hozzátette: a Start közmunkaprogram is támogatja ezt a fajta szemléletet, hiszen nemcsak jelentősen spórolnak a költségeken, de felfrissítik az adott területeket, ami környezetvédelmi szempontból is jelentős előrelépés.

Az egyik elhagyatott területen akácfa csemetéket gondoznak. Előtérben Vajcsa Margit kapálja a fát Fotó: Szakony Attila

- Tavaly kezdtük a munkákat, már a második öt hektárnál tartunk és az idén a tervek szerint további nyolcat "felszabadítunk" - tette hozzá Gerő Sándor. - Ezekre a földnyelvekre most hektáronként kétezer fehérakác csemetét telepítünk, melyet az erdészeti hatóság is engedélyezett. Fekvésük miatt másra nem is lennének hasznosíthatók, hiszen szinte az összes rész meredek és felszántani lehetetlen.

Az önkormányzat alaposan körüljárta a lehetőségeket. A vadállomány szintén nem tenné lehetővé a nemes fák ültetését, a terület körbekerítésére pedig nincs pénzük.

Gerő Sándor szerint a tűzifa ellátás folyamatos lesz a jövőben

- Az állam az akácfák beszerzésén kívül a műveléshez szükséges eszközöket is biztosította - így Gerő Sándor. - A növényeket három évig kell gondozni, s 15-17 éves korukra válnak vágáséretté. Ha jól dolgozunk, akkor a jövő generációjának nem kell költenie tűzifára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!