Gazdaság

2016.11.28. 16:00

Csökkent a munkanélküliség a megyében

Zalaegerszeg - Október végén a megyei munkaügyi szervezet Zalában 6966 álláskeresőt regisztrált, ami az előző havinál 39 fővel alacsonyabb. Az egy évvel korábbitól pedig 1600 fővel, 19 százalékkal marad el a nyilvántartott álláskeresők száma.

Hajdu Péter

A Zala Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának tájékoztatása szerint az álláskeresők száma a félév végére mélypontra esett. Azt követően is - szeptember kivételével - minden hónapban folytatódott a mérséklődés. A mostani minimális csökkenéssel pedig újra 7 ezer alá került a nyilvántartott álláskeresők száma, ami rendkívül alacsonynak számít.

Októberben kissé - mintegy 60 fővel - mérséklődött a közfoglalkoztatásban dolgozók száma, és már érzékelhető volt a szezonális beáramlás is. Ugyanakkor több mint 200 fő munkaerő-piaci képzése kezdődött meg, ami hozzájárult a nyilvántartásban megjelenő álláskeresők számának csökkenéséhez.

Megyén belül az egyes járásokban eltérő volt a változás nagyságrendje az előző havihoz képest. Több járásban is tovább mérséklődött az álláskeresők száma, de a szezonális változásokra legérzékenyebb Keszthely térségében nagyobb emelkedés volt tapasztalható, ott a szeptemberi 894-ről 956-ra emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma. A nagykanizsai járást érintette leginkább a közfoglalkoztatottak számának mérséklődése, ott főleg emiatt nőtt 2541-ről 2610-re a regisztráltak száma.

Az egy évvel korábbinál valamennyi járásban kevesebb az álláskereső, a csökkenés mértéke 4 és 27 százalék között változik.

A nyilvántartott álláskeresők aránya október végén 5,5 százalékos volt a megyében, ami az előző havinál 0,1, az egy évvel korábbinál 1,1 százalékponttal alacsonyabb. A munkanélküliségi ráta Zalaegerszegen és Keszthelyen a legalacsonyabb, egyaránt 4,4 százalék, a legmagasabb Letenyén, 8,5 százalék.

Az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma októberben az előző havihoz hasonlóan közel ezer volt, ami több az átlagosnál. Az év első 10 hónapjában 9100 volt az összes új, nem támogatott igény, ami 400-zal alacsonyabb a rendkívül magas egy évvel korábbinál.

A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú, szakképzettséget nem igénylő egyszerű foglalkozású (többségében összeszerelő) mellett bolti eladókat, bútorasztalosokat, kőműveseket, valamint ácsokat kerestek 20 főt elérő nagyságrendben a munkáltatók az októberi új bejelentések alapján. Az előző hónapról áthúzódó keresletet is figyelembe véve a fentieken kívül még többek közt tehergépkocsi-vezetők, hegesztők, lakatosok, forgácsolók, varrók iránt is jelentős volt az igény.

Folytatódott a tartósan - egy évnél régebb óta folyamatosan - álláskeresők számának mérséklődése is. Október végén 1700-an voltak, 600-zal kevesebben, mint egy évvel korábban.

A nyilvántartott álláskeresőkön belül a pályakezdők száma is csökkent. Október végén 708-an voltak a megyei nyilvántartásban, ami az összes álláskereső 10 százaléka. Év eleje óta 780 pályakezdő került be első ízben a nyilvántartásba, ebből 460 fő az elmúlt 5 hónapban. Mérsékeltebb a pályakezdők beáramlása a tavalyinál, akkor az első 10 hónapban 950 fő jelentkezett első ízben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!