Gazdaság

2016.07.14. 14:52

Negyedszer nyitott a helyi termék piac

Zalaegerszeg – Negyedik alkalommal nyílt meg csütörtökön délután a piactéren a helyi termelői vásár.

Hajdu Péter

Minden hónap második csütörtökjén 14-18 óra között várják az őstermelők, kézművesek a vásárlókat, akiknek legszélesebb körében, úgy tűnt, még nem terjedt ez a lehetőség.

– Gyümölcsért jöttem, málnát vettem az unokámnak. Baracklekvárt is akarok főzni, de kajszibarackot nem árul senki. Majd beindul ám ez a piac is, mert az országban máshol is működnek sikeres termelői piacok – vélekedett egy vevő, Kovács Lászlóné.

– Fő termékeim a lekvár és a dzsem. Három éve váltottam ki az őstermelői igazolványt, és ez a második év, amikor komolyabban foglalkozom az áruimmal. Rendszeresen járok velük termelői piacokra, vásárokba. Szeretném ezt fő megélhetési formaként folytatni, de egyelőre állásom is van. Ahhoz, hogy ebből meg tudjak élni, egy évben 3-5 ezer üveg lekvárt kellene eladnom. Az első két alkalommal látszott, hogy az emberek örömmel jöttek ki, várták a termelői piacot. Eleinte sokkal többen voltunk termelők is, de mostanra úgy látom, a termelők megfogyatkoztak. Ez baj, mert ha a kínálat visszaesik, a vevők érdeklődése, a kereslet is csökken – mondta el tapasztalatairól és aggodalmáról Horváth Rita őstermelő.

 

Mellette Herczegh Józsefné kínálta az otthon, Sárhidán készülő kecskesajtját. Ő rendszeresen árusít a vásárcsarnokban is, minden piaci napon.

– Számomra a keddi, pénteki és szombati piaci napok forgalom szempontjából jobbak. Talán a vásárlók még nem ismerik eléggé ezt a lehetőséget, de nem panaszkodom erre a lehetőségre sem, szükség van rá. Egyébként most legalább négyen vagyunk itt sajtosok – így Herczegh Józsefné.

Jász Béla és felesége biozöldségféléket, szárítmányokat, saját készítésű tinktúrákat, szörpöket kínált.

– Mi elsősorban termelői piacokra járunk, mert a napi piacokon az emberek többsége nem fizeti meg a permetmentes bioterméket, ami egy kicsit drágább a többinél.  Aki viszont termelői piacra jön, inkább megveszi, mert direkt azért jön ki. Véleményem szerint itt is gyakrabban kellene ezt a termelői napot megtartani. Havi egy alkalom kevés.

Horváth István, a vásárcsarnok igazgatója érdeklődésünkre elmondta:

– A nyári szezonban több helyen nyílnak vásárok és egyéb rendezvények, ezért nem biztos, hogy minden termelő el tud ilyenkor jönni az egerszegire. Az előző alkalmakkor 30-an voltak legtöbben, de most is kéttucatnyi termelő gyűlt össze – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!