Gazdaság

2016.03.08. 15:57

Jöhet a kémények rezsicsökkentése

Drasztikusan csökkenteni kívánja a kormány a kötelező kéményellenőrzések számát, egyes füstelvezetők rendszeres vizsgálata pedig meg is szűnne - tudta meg a Magyar Nemzet.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta: már így is körülbelül 150 ezer életveszélyes kéményt tartanak nyilván, a tervezett intézkedés pedig rövid időn belül megtöbbszörözné az ilyen füstelvezetők számát.

A kormány azt javasolja egy júliustól életbe lépő rendelet tervezetében, hogy a jövőben a mostani évi egy alkalom helyett a gázkémények ellenőrzésének gyakoriságát két évre, a szilárd tüzelésű fűtőberendezések elvezetőrendszereinek vizsgálatát pedig négyévente egy alkalomra csökkenti - írja a lap.

Az úgynevezett tartalék kémények esetében pedig megszűnne a kötelező felülvizsgálat. A kondenzációs kazánokhoz tartozó elvezetőket pedig ugyancsak kivonnák az ellenőrzés alól, arra hivatkozva, hogy a fűtőkészüléket a kéménnyel összekötő füstelvezető nem a kémény, hanem a fűtőberendezés része - teszik hozzá.

A szakszervezeti vezető szerint a kormány úgy csökkenti a tarifát, hogy közben nem végzi el a szolgáltatást, ami az év közepétől elméletben a lakosság körében ingyenes lesz.

Azért csak elméletben, mert a valóságban a kormány évente 6,5 milliárd forintot szán az adófizetők pénzéből az "ingyenes" kéményseprés fenntartására. Ez 4,2 millió háztartással számolva egy családnak 1550 forint kiadást jelent, az olyan családoknak is, ahol nincs kémény.

Vagyis ugyan nem ügyfélként, hanem adózóként, de ennyit fizetnek majd az emberek, miközben nem is hajtják majd végre évente a kémények ellenőrzését, mint eddig - jegyezte meg Vámos Csaba, aki szerint ez egy egészen sajátos, "életveszélyes" rezsicsökkentési modell.

Az elnök hozzátette: egy-egy háztartásnak évente mindössze 1500-2000 forintot kell júliusig fizetnie a kéményvizsgálatokért, a biztonságért, az ellenőrzések megszüntetésével, azok gyakoriságának a csökkentésével azonban az életveszélybe kerülhetnek.

Vámos Csaba úgy véli: a változtatással a kormányzat a kéményseprő vállalkozások maradékát is szétveri. Az intézkedés miatt ugyanis a megmaradt cégek a megrendeléseik további hozzávetőleg 70 százalékától esnek majd el, miközben a vállalkozók az év közepétől a lakosságtól már amúgy sem kérhetnek pénzt a kémény tisztításáért.A katasztrófavédelem július 1-jétől 15 megyében, 1830 településen veszi át lakossági körben a kéményseprési feladatokat a vállalkozóktól, ami azt jelenti, hogy mintegy kétmillió kéményről kell a jövőben gondoskodnia az állami szervezetnek.

A részletekről korábbi cikkünkben számoltunk be:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!