Gazdaság

2016.02.24. 18:51

Zala megyében csökkent az álláskeresők száma

Tavaly óta 20 százalékkal csökkent az álláskeresők száma Zala megyében, január végén 9462 álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában, 2,4 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya szerdán az MTI-vel.

Az elmúlt évben a pályakezdők száma is folyamatosan mérséklődött Zalában, január végén a nyilvántartott álláskeresők 10 százaléka volt pályakezdő,

A hivatal tájékoztatása szerint tavaly decemberben a kirendeltségeken 8644 álláskeresőt tartottak nyilván, 800-zal kevesebbet, mint idén januárban. Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt években 2013-ig évente 15-20 százalékkal emelkedett januárban az álláskeresők száma. 
Zala megyében az év első hónapjában 7,5 százalék volt a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva, míg tavaly januárban 9,2 százalék. Az álláskeresési ráta Lenti és Zalaegerszeg térségében a legalacsonyabb, 5,9 százalék, míg a legmagasabb a letenyei kirendeltség területén, ahol 9,7 százalék az álláskeresők aránya.

Januárban 1751 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, közülük 140-en első alkalommal szerepelnek a nyilvántartásban. Az ismételten álláskeresővé válók (1,6 ezer ember) több mint fele egy éven belül került újra nyilvántartásba, 20 százalékuknál viszont már 4 évnél is hosszabb idő eltelt a regisztrációból való kikerülésük óta.

A foglalkoztatók 750 új álláshelyet jelentettek be januárban, a legnagyobb számban szakképzettséget nem igénylő munkát ajánlottak az álláskeresőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!