Gazdaság

2016.01.06. 15:03

Fagyálló folyadékok kerültek górcső alá - Nem mindegyik állta

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt ellenőrizte, hogy a téli szélvédőmosó- és az egyéb fagyálló folyadékok a címkén megjelölt hőmérsékletnek megfelelő dermedésponttal rendelkeznek-e.

Zalai Hírlap

A hatóság szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleménye szerint 8 termék nem felelt meg az ellenőrzés során. (eni -22 °C Prémium; ClubSmart; Antifrost-H; HUNOIL HG 12 ALU; Favorit; AUTOBRILL; LIQUI MOLY; Antifrost-K -40°C)A téli időszakban általában a hőmérséklet éjszakánként jóval 0 fok alatt marad, de nem ritka egyes helyeken az éjszakánként előforduló -10, vagy akár -20 Celsius fok körüli hőmérséklet sem. Ilyen fagyoknál már mindenképpen érdemes figyelmet fordítani arra, hogy az autóinkhoz használt szélvédőmosó folyadékok megfelelő minőségűek és valóban fagyállóak legyenek, hiszen a folyadék megfagyva szétrepesztheti a folyadék-tartályt és a vízvezető csöveket, valamint a szélvédőre fagyva balesetveszélyes helyzetet okozhat. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tapasztalata szerint a korábbi években számos fogyasztói panasz érkezett a téli szélvédőmosókra és fagyállókra vonatkozóan, miszerint azok nem a címkén megjelölt hőmérsékletnek megfelelő dermedésponttal rendelkeznek, ezért a hatóság kiemelt figyelmet fordított az idei téli időszakban ezen termékkör ellenőrzésére.

Vásárlóként legfőbb elvárásunk, hogy a különböző - fagyállóként hirdetett - szélvédőmosók, hűtő és egyéb folyadékok csak a címkén megjelölt (vagy az alatti) hőmérsékleten kezdjenek el megfagyni, hiszen ezen információ alapján választunk.A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma összesen 32 féle mintán vizsgálta meg a kristályosodás kezdeti hőmérsékletét, azaz a dermedéspontot. A vizsgálatban 9 fagyálló folyadék és 23 téli szélvédőmosó folyadék szerepelt, amelyek közül 6 téli szélvédőmosó folyadék és 2 fagyálló folyadék nem felelt meg a címkén feltüntetett hőmérsékleti értéknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!