Gazdaság

2016.01.22. 16:42

Ez a változás szinte minden céget érinteni fog

Január 13-án a Nemzetközi Számviteli Standard Bizottság (IASB) megjelentette a lízingekről szóló új IFRS standardot, amelynek értelmében a lízingbe vevőknek - egyes kivételektől eltekintve - minden lízingügyletet ki kell mutatniuk a mérlegükben.

Ez a rendelkezés leginkább a jelenleg is jelentős operatív lízingállománnyal rendelkező vállalkozásokat érinti (ingatlanbérlők, továbbá ipari berendezéseket, gépeket és a gépjárműveket lízingelők).

A lízingekről szóló standard véglegesítése az IASB egyik kiemelt feladata volt az utóbbi években, és jó látni, hogy sikerült ezt a meglehetősen nagy projektet tető alá hozni - mondta Bartha Zsuzsanna, az EY Magyarország könyvvizsgálati szolgáltatások üzletágának vezetője.

A korábbi, 2010-ben, illetve 2013-ban kiadott standardok gyakorlati megvalósításával kapcsolatban a bizottság több delegáló tagja is aggodalmainak adott hangot. Bár az új standard egy egységes modellt ír elő a lízingbe vevőknek az ügyletek mérlegben való megjelentetésére, az IASB számos, már eddig is létező koncepciót változatlan formában megtartott, miközben a rövid lejáratú lízingek és a kis értékű eszközlízingek eredményelszámolása vonatkozásában új kivételeket engedélyezett. Fontos, hogy a lízingbe adóknál az elszámolás szinte semmit nem változott az eddigi gyakorlathoz képest.

Alaposabbnak kell lenni a jövőben

A legtöbb lízinget az új standard szerint fogják a mérlegben kimutatni, a lízingbe vevőknek alaposabban meg kell majd nézniük, hogy adott tranzakció ténylegesen lízingnek minősül-e. A jelentős szolgáltatásokat is tartalmazó szerződések esetén ez különösen nagy körültekintést igénylő feladatnak bizonyulhat - véli Bartha.

A lízingprojekt az IASB és az amerikai Pénzügyi Számviteli Standard Bizottság (FASB) közös munkája, így az új amerikai standard is nemsokára megjelenik. A két standard azonban nem egyezik, sőt számos helyen eltér egymástól, ami miatt az IFRS illetve a US GAAP szerinti beszámolókban kimutatott lízingügyletek a továbbiakban valószínűleg kevésbé lesznek összehasonlíthatók, mint ma.

Közeleg a határidő

Az új standard szinte minden Magyarországon működő céget érint majd 2019-től kezdve, bár bizonyos feltételek teljesítése mellett a korábbi alkalmazás is megengedett - állapította meg Maria Williams, az EY Magyarország számviteli tanácsadási szolgáltatásokért felelős igazgatója. Sok cégnél az IFRS átvétele eleve jelentős időráfordítást és többlet erőforrást igényel, miközben az új standard hatásait is figyelembe kell venniük.

Mivel a lízingbe vevőnél a legtöbb lízingügylet meg fog jelenni a mérlegben, a legfontosabb pénzügyi mutatók is változni fognak, mint például a tőkeszerkezet vagy a nettó hiteltartozás mutató. Az elszámolási mód változásának az eredményre is hatása lesz, amely viszont az EBITDA-t - kamatok, adózás és értékcsökkenési előtti bruttó eredmény - is befolyásolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!