Gazdaság

2015.08.03. 13:56

Kik kapnak a közeljövőben elszámoló levelet a bankjuktól?

Folytatjuk sorozatunkat az elszámolási törvénnyel kapcsolatban. Mai témánk a forint és a deviza hitelek elszámolása. A téma szakértője: dr. Kispál Edit a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője.

- Kik kapnak a közeljövőben elszámoló levelet a bankjuktól?

- A pénzügyi intézmények a forinthiteleseknek és a ténylegesen devizában nyilvántartott és törlesztett ügyfeleknek kötelesek augusztus 1. és szeptember 30. között megküldeni az elszámolást. A forinthitelesek esetében a kamattámogatott hitelekre nem vonatkozik az elszámolási kötelezettség tájékoztatott dr. Kispál Edit. Az eljárás menete ugyanaz, mint a devizaalapú szerződések esetében volt, vagyis az ügyfelek első körben egy összesített elszámolást kapnak. A tételes elszámolást az adósnak ezt követően írásban kell kérnie, amennyiben arra szüksége van. Változás csupán annyiban történt, hogy a bankoknak a nullás értesítést nem kell kiküldeniük. Vagyis, amennyiben a pénzügyi intézmény szerint az ügyfélnek az elszámolást követően nem jár visszatérítés, úgy értesítést sem kell küldeni. Viszont, ha az ügyfél úgy gondolja, hogy jár neki is visszatérítés, akkor első körben a bankját kell megkeresnie, és utólag is igazolható módón írásban kérvényezni az elszámolás megküldését. A pénzügyi intézményeknek változatlanul kötelességük, hogy az üzletfiókban, illetve a honlapjukon keresztül tájékoztassák az ügyfeleket. Tehát érdemes ezeket figyelni, mert csak azután lehet reklamálni, ha az említett helyeken megjelenik a közlemény, mely szerint minden érintett ügyfelét tájékoztatta a pénzintézet.

Dr. Kispál Edit

Amennyiben a bank elutasítja az ügyfél ez irányú kérését, akkor lehet a Pénzügyi Békéltető Testület segítségét kérni, amit szintén írásban lehet megtenni. A határidők tekintetében az eljárás menete ugyanaz, mint a devizaalapú szerződéseknél, vagyis alapesetben 30 napon belül lehet panaszt tenni. Ehhez a formanyomtatványok letölthetők az MNB honlapjáról.

- Módosul majd a forinthitelesek szerződése is?

- Igen, módosul, méghozzá kedvezően változnak a forinthitelek kondíciói. A kamat a fordulónaptól (2015. június 30.) nem lehet több az eredeti, induló vagy a 2014. július 19-én alkalmazott kamat, illetve kamatfelár közül az alacsonyabbnál, tehát az adós számára kedvezőbbnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!