Gazdaság

2015.06.02. 13:44

Paksi bővítés - A Roszatom elégedett a Paks II előkészítésével

A Roszatom nagyon elégedett azzal, ahogy a Paks II beruházás előkészítése folyik, Szergej Kirijenko, az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója erről a moszkvai Atomexpón kedden tartott sajtótájékoztatón beszélt újságírói kérdésre válaszolva.

Hangsúlyozta: nagyra értékelik azt a bizalmat, amelyet a magyar kormány nyilvánított irányukba, és azt, hogy Magyarország az új paksi blokkok létesítésére az orosz technológiát választotta.

A Roszatom vezérigazgatója a magyar szakemberek felkészültségét is méltatta, és utalt arra, hogy a felek jelentős tapasztalattal rendelkeznek az atomerőmű közös üzemeltetése terén. "Jól ismerjük egymás technológiáját" - jelentette ki a vezérigazgató.

Hozzátette: a paksi szerződés jó példája egy komplex atomerőmű-építési szerződésnek, mert nemcsak berendezések és technológiák szállításáról van szó, hanem a finanszírozásról is, amely kedvezményes államközi hitel formájában történik, továbbá garantálják a fűtőanyag-szállítást az atomerőmű fenntartható működtetése érdekében.

Szergej Kirijenko kiemelte: a magyar kormány a fűtőanyag-szerződést egyeztette az Euratommal, és a nemzetközi szervezettől megkapta a szükséges engedélyt, ezáltal megkezdődhetett a Paks II szerződés megvalósítása.

A Roszatom vezérigazgatója elmondta, hogy a Paks II megállapodás a szervizelésre is vonatkozik, illetve a dokumentum kitér a kiégett fűtőelemek kérdésére is.

A szerződésekkel kapcsolatos összes dokumentumot aláírták, szigorú az időrend, a magyar kormány nagyon pontosan megszervezte a szükséges folyamatot - tette hozzá.

Szergej Kirijenko beszélt arról is, hogy a magyar kormány megbízottja, Aszódi Attila, a paksi teljesítmény fenntartásért felelős kormánybiztos - aki részt vesz a moszkvai Atomexpo fórumán - rendelkezik az összes szükséges felhatalmazással a magyar vállalatok tevékenységének összehangolására. A munka pontos és nagyszerű megszervezésének köszönhetően nincs egyetlen nap késés sem, minden a tervezett ütemterv szerint zajlik - jelentette ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!