Gazdaság

2015.06.23. 10:50

Kérdések és válaszok a banki elszámolásról - Ha a hitelt folyósító pénzintézet megszűnt

Hogyan történik az elszámolás, ha a hitelt folyósító pénzintézet időközben megszűnt? A téma szakértője: dr. Kispál Edit a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője.

Szente Hilda

– Amennyiben a pénzintézet úgy szűnt meg, hogy van jogutódja, akkor annak kötelessége elszámolni a fogyasztóval. Ha a hitelintézet felszámolás alatt áll, vagy jogutód nélkül szűnt meg, abban az esetben a fogyasztóval a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-nek kell elszámolnia. Tényleges kifizetésre azonban akkor kerülhet sor, ha a felszámolási vagyon értékesítéséből származó bevétel erre fedezetet nyújt.

Dr. Kispál Edit. Fotó: Archív

– Kivel kell a bankoknak elszámolni abban az esetben, ha a felvett hitelt az adós helyett valamelyik családtagja vagy ismerőse törleszti?

– A törvény értelmében a bankoknak mindig azzal az ügyféllel kell elszámolni, aki(k) a szerződés szerint a hitel aktuális adósa(i). Már lezárt hitelek esetében a megszűnés időpontja szerinti adóssal, függetlenül attól, hogy a hitelt ki fizette. Például ha valaki válás miatt – vagyonközösség megszüntetése után – kilépett a banki kötelékből, vagyis a bankkal szemben megszűnt a tartozása, úgy nem fog visszatérítést kapni még akkor sem, ha korábban ő fizette a törlesztést. Ugyanez a helyzet abban az esetben is, amennyiben az adós helyett a kezes fizetett.

– Mi van abban az esetben, ha a hitelt felvett személy a szerződés lejárta előtt elhunyt? Ilyen esetben a banknak kivel kell elszámolni?

– A törvény értelmében a banknak a hagyatéki eljárás befejezését követően az öröklés szabályai szerinti törvényes örökössel kell elszámolnia. Ebben az esetben az örökösnek a pénzügyi intézmény részére be kell jelenteni, hogy hagyatéki, vagy póthagyatéki eljárás van folyamatban. A jogerős hagyatéki végzés bemutatását követően a banknak az elszámolást a törvényes örökös részére kell megküldenie. Amennyiben az elszámolást követően a banki tartozás magasabb, mint az ingatlan, vagy a hitelszerzősében meghatározott fedezet értéke, úgy az örökösnek csak az öröksége értékéig kell a tartozást rendeznie. Tehát előfordulhat, hogy az örökhagyó hiteltartozása miatt nem örököl semmit, mert a bank tulajdonába kerül az öröksége. Ptk. 7:96. § [Felelősség a hagyatéki tartozásokért] (1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

– Hol kaphatnak az olvasók részletesebb tájékoztatást?

– Az elszámolási törvénnyel kapcsolatban bővebb információk az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának honlapján (www.felugyelet.mnb.hu) is olvashatók, de tájékozódhatnak a pénzintézetek honlapján is, az elszámolási és forintosítási információk menüpontban. Amennyiben további kérdéseik vannak, azokat az [email protected] e-mail címre küldhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!