Gazdaság

2015.06.14. 06:30

Darazsakkal darázs ellen

Hamarosan kikel a szőlőt fertőző amerikai szőlőkabóca, és egyre terjed a szelídgesztenye levélgubacs darázs is. Utóbbi ellen érdekes védekezésbe kezdtek a szakemberek. Olaszországból ragadozó darazsakat hoztak ellenük.

Hajdu Péter

A napokban a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya szakmai napot tartott a Növényvédő Kamara Zala Megyei Szervezetének tagjai számára. A Tornyiszentmiklóson megtartott szakmai összejövetelen a Lenti, Kerkateskánd, Lovászi térségében jelen levő szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma terjesztésében szerepet játszó károsító, az amerikai szőlőkabóca felderítését gyakorolták.

Mint Szabó Béla, a növény- és talajvédelmi osztály vezetője tájékoztatott, a növényvédelmi szakemberek számára a térség szőlőiben bemutatták a felderítés menetét. A kabócák hamarosan tömegesen kikelnek.

– Mikroszkóp alatt megmutattuk a károsítót, a kollégák láthatták azokat a határozó bélyegeket, amelyek alapján pontosan azonosítható – mondta Szabó Béla, akitől megkérdeztük, jelenleg milyen életszakaszban van az említett kabóca, és kell-e már védekezni a szőlősgazdáknak?

– Június első hetében már 2-es fejlődési fokozatú lárvákkal találkoztunk, amelyek azt mutatják, hogy másfél-két héten belül várható a tömeges előfordulásuk. Arra az időpontra kellene tervezni a célzott rovarölőszeres kezelést. Ennek elvégzését nemcsak az említett térségben, hanem a megye minden szőlőültetvényében javasoljuk. A permetezésre vagy rövidebb hatástartamú piretroid, vagy hosszabb hatástartamú, felszívódó neonikotinoid hatóanyag tartalmú, engedélyezett készítményeket javasolunk. Az utóbbiakat csak virágzás után, kisbogyós állapottól szabad felhasználni – mondta Szabó Béla.

Szabó Béla egy szelídgesztenyefa hajtását mutatja. Az egészséges levél mellett a gubacsdarázs által fertőzöttek láthatók, ezek eltorzulnak és kicsik maradnak, ezáltal károsul a növény. Fotó: Katona Tibor

Az említett szakmai találkozó módot adott egy másik, Olaszországból, Szlovéniából származó veszélyes rovarkártevő, a szelídgesztenye levélgubacs darázs károsításának megfigyelésére is.

– Egynemzedékes fajról van szó, a gubacsdarázs augusztus-szeptemberi időszakban a szelídgesztenye hajtásrügyeibe rakja le a tojásait, amelyek ott telelnek át. Tavasztól a rügyek fejlődésével együtt megindul a károsító fejlődése is, a lárvák a hajtásokba, a levélnyélbe, a levéllemezbe rágják be magukat. Jelenlétére a gesztenyefa sejtburjánzással, gubacsképzéssel reagál. Ezeket a gubacsokat láthatjuk a jelenlegi időszakban is – mutatott ilyen leveleket az osztályvezető.

Nem kellett messze mennünk a begyűjtéshez, a zalaegerszegi irodaházhoz közel, a Kinizsi utcában egy nagy gesztenyefa alsó levelei már tömegesen fertőződtek. A rovarok a gubacsban fejlődnek, ahonnan júliustól repülnek ki a darazsak, és minden kezdődik elölről, vagyis a gubacsdarázs az augusztus-szeptemberi időszakban ismét lerakja a petéit az idei rügyekbe.

Mint a szakember lapunknak elmondta, illetve megmutatta, a kártétel amiatt következik be, hogy a gubacsos levél eltorzul és kicsi marad, ezáltal csökken a növény fotoszintézise, ami terméscsökkenéshez vezet. Az olasz tapasztalatok szerint négy-öt éven belül a korábbi termésnek a felét sem hozza az ilyen gesztenyefa.

– Zala megyében a szelídgesztenye levélgubacs darázs fertőzését szintén Tornyiszentmiklós környékén észleltük először 2013-ban, de Vas, Somogy megyékben és Pest környékén is előfordul a gesztenyésekben.

Dr. Orosz Szilvia, a NÉBIH rovartani labormérnöke és Tüh Annamária, a kormányhivatal növény- és talajvédelmi főosztályának labormérnöke szőlőkabócát vizsgál mikroszkóppal

Arra a kérdésre, hogyan lehet védekezni, a szakember elmondta, a különböző rovarölő készítmények nem mutattak e kártevő ellen megfelelő hatékonyságot, és a nagy méretű gesztenyefák permetezése problémás is lenne.

– A NÉBIH NTA laboratóriuma a környezetvédelmi hatóságtól kapott engedéllyel Olaszországból speciális fürkészdarazsakat hozott be. A zalai észlelés helyén, a gesztenyefa lombján belül először izolátor sátor alatt tartották, majd szabadon engedték őket. A kollégák azt mondják, már találtak parazitált gubacsokat. A kiengedett fürkészdarazsak ugyancsak a gesztenye rügyekbe rakják a tojásaikat, de azok nem károsítják a levelet, és a lárváik megeszik a levélgubacs darázs lárváit. A nagyobb eredményhez, a behozott fürkészdarazsak felszaporodásához nyilván több év kell – mondta a folyamat jelenlegi helyzetéről Szabó Béla.

Lehet ezen gyorsítani, Olaszországban van olyan vállalkozás, amely tenyészti, begyűjti és értékesíti a fürkészdarazsat, és mivel engedély is van a behozatalra, aki akar, vehet magának. Állítólag 100 darázs 200 euróba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!