Gazdaság

2015.06.18. 12:15

Visszaesett az építőipar szerződésállományának volumene

Zalaegerszeg - Áprilisban az építőipar termelése 10,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, az előző hónaphoz viszonyítva viszont 1,2 százalékos csökkenés mutatkozott tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a minap.

Szente Ottó

A termelés az épületek építményfőcsoportban 4,3, az egyéb építményekében 16,3 százalékkal nőtt egy év alatt. Az egyéb építmények építésének növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 3,8 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 16,6 százalékkal emelkedett.

Nem mutatnak ilyen kedvező a képet az építőipar következő hónapjait meghatározó adatok. A megkötött új szerződések volumene 10,6 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbihoz képest. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 14,0, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 8,2 százalékkal csökkent.

Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2015. április végi szerződésállományának volumene 38,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 17,7, az egyéb építményeké 42,5 százalékkal kisebb volt.

Az új szerződések megelőlegezte trend jelei máris mutatkoznak, a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése az előző hónapban regisztrálthoz képest 1,2 százalékkal csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!