Gazdaság

2015.03.18. 11:23

Hamarosan szigoríthatják a brókervilág szabályait

Zalaegerszeg – Akár már április elején tárgyalhat az országgyűlés a hazai befektetési piac szabályainak szigorításáról.

Péter Árpád

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a parlament gazdasági bizottságának elnöke lapunknak elmondta, a módosító indítványok következtében hatékonyabban és átláthatóbban működhet majd a hazai befektetési vállalati piac. Mint korábban megírtuk, ennek érdekében a nemzetgazdasági tárca és a jegybank is kidolgozott egy-egy szigorító csomagot, előbbi már az év eleje óta dolgozott ezen. Rogán Antal úgy fogalmazott: megkéri majd az ellenzéki pártokat is, hogy támogassák ezeket a javaslatokat, amelyekről a házszabálytól eltérve, gyorsított eljárásban tárgyalhat a T. Ház.

– Egy évtized korrupciós ügyeinek lett most vége, ami annak köszönhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonásával létrejött szervezet sokkal hatékonyabban tudta feltárni a visszaéléseket – jelentette ki a politikus. – Végre van hatékony ellenőrzés, s ennek gyakoriságát igenis növelni kell. Az események fő üzenete, hogy a bankszektort követően a befektetési szolgáltatóknál is rendet kell tenni. A felügyelet kezébe keményebb eszközöket kell adni, például a gyakoribb ellenőrzés lehetőségével, valamint fogyasztóvédelmi intézkedések és az informatikai audit formájában. Növelni szeretnénk a védett összeghatárt és megemelnénk a bírság maximális összegét is.

Rogán Antal: A brókercégek tulajdonosai és vezetői személyes vagyonukkal is feleljenek

A három megbukott brókercég – a Buda-Cash, a Hungária és a Quaestor – az ügyfélvagyon tekintetében a piac csupán egy százalékát fedi le, mégis megrendült a bizalom a befektetői piacon, sőt, a kritikusabb hangok a pénzügyi rendszer válságáról szólnak, megpendítve azt is: lehet, hogy otthon egy borítékban vagy éppen a párnahuzatban van a legjobb helyen az emberek pénze. Rogán Antal azonban nem így gondolja.

– A magyar pénzügyi rendszer stabil. A bankok tulajdonában lévő befektetési alapok egésze s a takarékszövetkezeti rendszer is komoly átvilágításon ment keresztül, nyugodtan mondhatom, ezek biztonságosan működnek. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, a Fidesz szeretné elérni, hogy a brókercégek tulajdonosai és vezetői személyes vagyonukkal is feleljenek az általuk elkövetett csalások és jogszabálysértések okozta károkért, a keményen dolgozó kisemberek eltüntetett pénzéért.

Ezek is érdekelhetik