Gazdaság

2015.03.24. 19:07

Az áfacsökkentés jelentené a mentőövet a lakáspiacon

Zalaegerszeg – 2013-ról 2014-re 15 százalékkal nőtt az épített lakások száma, ezzel 2009-től tartó negatív trend szakadt meg a használatbavételi engedélyek számában.

Hajdu Péter

Az öröm azonban nem felhőtlen. Taar Ottó szakértő elmondta, az említett pozitív adat mögött azt is érdemes tudni, hogy Budapesten 13 százalékkal több lakást építettek tavaly mint előző évben, de az értékesítési célú lakásépítések száma csupán 1 százalékkal növekedett. A megyei jogú városokban pedig csak 3 százalékos volt a növekedés.

– Az értékesítésű célú lakásépítések száma gyakorlatilag stagnált 2014-ben csupán egy százalékkal haladta meg az előző év szintjét. Ez volt a helyzet a vidéki városokban is. A saját célú építkezések növekedése azt mutatja, hogy a háztartások bizalma kezd visszatérni. Ezt a használt lakás piacon tavaly elkezdődött és idén tovább erősödő fellendülés is alátámasztja. Az új építésű lakások piacán azonban még nem érezhető ez a fellendülés, a beruházók továbbra is kivárnak. A beruházók és a forgalmazók véleménye szerint az új építésű lakások áfa tartalmának a csökkentése jelenthetne igazi áttörést. Számításaink szerint az áfa tartalmának 5 százalékra történő leszállítása az újlakás-építéseket a válság előtti szint 70 százalékára pörgethetné fel. Ez évente hozzávetőlegesen 10-12 ezer értékesítési céllal épülő lakást jelenthetne. Összehasonlításként tavaly összesen 3.400 új lakás épült az országban értékesítési céllal – mondta az ingatlan szakértő.

Zalaegerszegen is legfeljebb két jelentősebb újépítésű társasházi beruházásról tudunk. Mint Taar Ottótól megtudtuk, hamarosan ismét beindul egy új társasházi épület beruházása, aminek jelenleg az előkészítése folyik.

– A Mártírok útján, a régi Color épületén megkezdődtek a bontások. Most már szinte száz százalék biztonsággal elmondható, hogy egy 16 lakásos új társasház fog megvalósulni a közeljövőben.

Ezek is érdekelhetik