Gazdaság

2015.02.23. 15:56

Londoni elemzők: Magyarország ellenálló képessége erősödött a legjobban a térségben

Magyarország ellenálló képessége erősödött a legnagyobb mértékben az utóbbi években a közép- és kelet-európai régióban, így a magyar gazdaság vészelné át a legjobban a "Grexitet", ha Görögország végül mégis távozni kényszerülne az euróövezetből, és valószínűleg Bulgária járna a legrosszabbul - vélik londoni pénzügyi elemzők.

Kertész Róbert/MTI

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a "Grexit" - vagyis a görög eurótagság megszűnésének - lehetséges térségi hatásairól összeállított elemzésükben megállapítják, hogy a magyar gazdaság makroegyensúlyi helyzetében végbement "figyelemreméltó fordulat" nyomán Magyarország most sokkal jobb helyzetben van az esetleges Grexitből eredő pénzügyi járványhatások átvészelésére, mint 2012-ben, a görög válság előző heveny időszakában.

A magyar gazdaság külső sebezhetősége markánsan csökkent, tekintettel a folyómérleg-egyenleg jelentős többletére, és arra, hogy a háztartások devizaalapú hiteleinek problémáját jórészt megoldották, a magyar gazdaság finanszírozása pedig egyre nagyobb mértékben történik hazai forrásokból - áll a Bank of America-Merrill Lynch helyzetértékelésében.

A ház szerint mindezek alapján a magyar gazdaság ellenállóképessége erősödött a legnagyobb mértékben a térségen belül, és így Magyarország már nem tartozik a régió "leggyengébb láncszemei" közé.

A cég londoni elemzői szerint a görög válságnak leginkább kitett térségi gazdaság Bulgária. A Görögországba irányuló bolgár export a teljes bolgár kiviteli érték 7 százaléka; más közép- és kelet-európai gazdaságokban ez az arány nem éri el a 2 százalékot.

A görög bankok Bulgáriával szembeni követelései is a legmagasabbak a régióban; elérik a bolgár bankszektor összesített eszközállományának 18 százalékát.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek becslése szerint ha a görög anyabankok beszüntetnék bulgáriai érdekeltségeik finanszírozását, az a bolgár hazai össztermék (GDP) 5 százalékához közeli finanszírozási hiányt eredményezne Bulgáriában. A cég a szektorszintű finanszírozási hiányt jelen esetben az egyszerűség kedvéért a bolgár bankrendszer teljes kinnlevőség-állománya és a teljes betétállomány különbségeként definiálja.

Más nagy londoni házak globális szinten nem tartanak súlyos pénzügyi járványhatástól abban az esetben, ha Görögországnak távoznia kellene az euróövezetből.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő erről összeállított, minap Londonban ismertetett átfogó elemzése szerint a globális bankrendszer bruttó kitettsége a görög pénzügyi szektorral szemben - a tavaly szeptemberi állapot alapján - 77 milliárd dollárnak felelt meg az öt évvel korábbi több mint 250 milliárd, illetve a 2011 végén mért 126 milliárd dollár helyett.

Az S&P szerint ez arra vall, hogy csökkent a külföldi - főleg az euróövezeti - bankokra a görögországi kitettségből eredő járványveszély.

A hitelminősítő hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a banki kitettségek csökkenésével párhuzamosan nőtt a hivatalos hitelezők - a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az euróövezeti kormányok és az eurójegybank (EKB) - követelésállománya Görögországgal szemben, és ez a Grexittel szinte bizonyosan együtt járó görög szuverén törlesztési csőd esetén költségvetési veszteségeket okozhat az euróövezeti gazdaságoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!