Gazdaság

2015.01.07. 16:29

Ügyfélazonosítások - Pénztártagok és vállalkozásvezetők számára

Zalaegerszeg - Tavaly az év végéig azonosítaniuk kellett magukat magánszemélyeknek, és cégtulajdonosoknak is.

Hajdu Péter

Kellemetlen meglepetés érheti azokat a feledékeny egészségpénztári ügyfeleket, akik tavaly év végéig nem azonosították magukat személyesen az egészségbiztosítási pénztáruk ügyfélszolgálatánál. Előfordulhat ugyanis, hogy nem fog működni fizetéskor az egészségpénztári kártyájuk, amikor a gyógyszerért azzal akarnak fizetni. Az újra azonosítási kötelezettség teljesítésére a pénzmosás elleni törvény rendelkezése miatt kellett sort keríteni. A napokban Czöndör Gyula, a Magyar Pénztárszövetség elnöke nyilatkozott erről. Elmondta, a tapasztalat szerint az egészségpénztári tagok 75-80 százaléka eleget tett az azonosítási kötelezettségnek. Ehhez be kellett menni az egészségpénztár ügyfélszolgálatára, és a pénztári tagsági adatokat, valamint a személyi igazolvány adatait kellett egyeztetni az ügyintézőkkel. Az elnök elmondta, akik kártyás fizetésre használják az egészségpénztári kártyát, és nem regisztráltak újra év végéig, az elfogadó helyen nem fogadja el a kártyát az elektronikus rendszer, mert letiltották. Azonban mint hozzátette, ez csak addig okoz problémát, amíg nem tesz valaki eleget az azonosításnak. Közben sem veszik el a befizetett pénze, és a kártya is működni fog, mihelyt megtörtént az adatai egyeztetése.

Sokan használják gyógyszertári fizetésre az egészségbiztosítási kártyát. Több zalaegerszegi gyógyszertárnál is érdeklődtünk, voltak-e feledékeny betegek? Három helyen is azt mondták, eddig minden vevőjüktől elfogadta a rendszer a kártyát. De hozzátették, így január elején még kora van. Lehet, hogy ezután derül ki az év első gyógyszervásárlásainál. Bár nem késő, bármikor megtehető az azonosítás a zökkenőmentes kártyaműködés érdekében.

Eddig nem volt gond, az év elejétől is működtek a kártyák a gyógyszertárakban. Dr. Molnár Ildikó szakgyógyszerész és Sziva Melinda szakasszisztens Zalaegerszegen, a Kabay János patikában gyógyszert ad egy egészségbiztosítási kártyával fizető betegnek. Fotó: Pezzetta Umberto

Ugyancsak a pénzmosás elleni törvény előírásának kell eleget tenni a bankok vállalati ügyfélkörébe tartozó ügyfeleinek is. E körbe hazai bejegyzésű gazdasági társaságok, és egyéb jogi személyek, például alapítványoknak, egyesületeknek is nyilatkozni kellett, vagy kell, aki még nem tette meg a számlavezető banknál a tényleges tulajdonos személyéről.

– Ha ezt valaki nem tette meg, akkor a törvény előírása alapján január elsejétől az érintett cég számlájáról nem lehet tranzakciókat, megbízásokat indítani. A korábban adott megbízások, köztük csoportos beszedések változatlanul élnek, azokat végrehajtja a bank, csak újabb megbízást nem fogad el egészen addig, amíg a tényleges tulajdonos azonosítása nem történt meg – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Hozzátette, sok hitelintézetnél elektronikusan is kitölthető a tényleges tulajdonosi nyilatkozat, ha a kitöltő egyértelműen azonosítható az internetbanki felületen. Ez esetben sincs jogvesztő hatálya a rendeletnek, az elmulasztása nem jár semmiféle szankcióval, az azonosítás bármikor megtehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!