Gazdaság

2015.01.18. 08:25

Téli ellenőrzéseken: Zalában csak 1,9 millió forintra rúgott a büntetés

Zala megye - Összesen 5045 ellenőrzés, 6,2 tonna forgalomból kivont termék, 69 figyelmeztetés, 145 esetben összesen 21,6 millió forint bírság az idei téli szezonális ellenőrzés mérlege.

Hajdu Péter

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által koordinált ellenőrzéssorozat december 1. és 31. között zajlott az ország teljes területén, tapasztalatairól a NÉBIH tájékoztatta lapunkat.

A szezonális vizsgálat célja az volt, hogy az ünnepek előtt megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények a teljes élelmiszer-láncban. A fogyasztói szokásokat követve, a kiemelten ellenőrzött termékek közé tartozott a friss hús, a hal és a haltermékek, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények, a virsli, az édesipari termékek, a méz, a déli gyümölcsök, valamint a borászati termékek közül a borok és a pezsgők. A fokozott ellenőrzés egyaránt érintette az élelmiszer előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket és az állatszállításokat is.

Az egy hónapig tartó sorozat során 5045 ellenőrzést végeztek az ellenőrök, a feltárt szabálytalanságok miatt 69 alkalommal figyelmeztetést, 145 esetben – összesen 21,6 millió forint értékben – bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,2 százalékában találtak, egy éve ez az arány 5,1 százalék volt. A termékek minősége 2 százalékos arányban nem volt megfelelő, a tavalyi 4,6 százalékkal szemben.

Friss, kifogástalan virslit kínált Simonné Vass Ildikó is az egyik egerszegi húsboltban. Fotó: Archív/Katona Tibor

A vizsgált élelmiszerek 1,7 százalékánál volt valamilyen probléma a nyomonkövethetőséggel, egy éve ez az arány is magasabb, 2,5 százalék volt. A megvizsgált 18826 élelmiszertétel 1,5 százalékát kellett kivonni a forgalomból, ennek a mennyisége 6,2 tonna volt. A kistermelői tevékenység vizsgálata során 17 regisztrációval nem rendelkező ál-kistermelővel szemben kellett eljárni.

Zala megyében is az országos trendnek megfelelően folytatták az év végi kiemelt vizsgálatokat az élelmiszer ellenőrök, hatósági állatorvosok. Mint dr. Boncz Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője elmondta, összesen 134 egységben folytattak ellenőrzéseket, beleértve forgalmazókat és feldolgozókat is. Összesen 3 egységben korlátozták a forgalmat, és 8 esetben éltek higiéniai kifogásokkal. A megyében 4450 élelmiszer tételt ellenőriztek, amiből csupán 86 tételt, összesen 51 kilogramm mennyiségű árut kellett a forgalomból kivonni. Ez 45 ezer forint értéket képviselt, tehát a zalai helyzet is kedvező volt az élelmiszerbiztonság szempontjából.

Az üzleteken kívül 24 esetben folytattak ellenőrzést az év végi vásárokban, ahol 11 alkalommal tártak fel hibákat, 7 esetben a dolgozónak nem volt naprakész az egészségügyi könyve. Zalában 140 esetben ellenőriztek állatszállítmányokat. Az év végi ellenőrzések ideje alatt 17 bírságot róttak ki, mintegy 1,9 millió forint értékben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!