Gazdaság

2015.01.21. 14:42

Olvasd el, mitől kaphatsz allergiát!

Egyre több csomagolt élelmiszeren felfedezhető már az összetevők megnevezése között a készítményben levő allergén anyagok nevének felsorolása.

Hajdu Péter

Az 1169/2011-es EU rendelet számos, az élelmiszer előállítókra és a kereskedelem számára betartandó, a fogyasztók tájékoztatásának kötelezettségét tartalmazza. A rendelet egészében jövő decemberben válik kötelezővé. A hazánkra is vonatkozó újabb szakasza tavaly december 13-tól lépett életbe, és valamennyi vállalkozás számára kiterjed, amelyek a végfelhasználókat élelmiszerrel látják el, beleértve a közétkeztetésben és vendéglátásban fogyasztókat is.

A tudatos vásárló elolvassa, milyen összetevőket tartalmaz az élelmiszer. Kutak Gábor is ezt teszi, mielőtt megveszi. Fotó: Katona Tibor

Mint érdeklődésünkre Tolner Sándorné, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának élelmiszerbiztonsági felügyelője elmondta, a csomagoláson kötelező feltüntetni minden olyan allergiát, vagy intoleranciát okozó anyagot, terméket, ami a késztermékben jelen van, akár megváltozott formában is. Az említett allergén anyagokat a rendelet mellékletében sorolták fel 14 tételben, például közéjük tartozik a liszttől kezdve a szóján át a tojás és a tej, halak, rákfélék, szezámmag is. Az allergén anyag nevét eltérő betűtípussal vagy színnel, vagy vastagon szedve kiemelve kell feltüntetni, hogy megkülönböztethetőek legyenek az egyéb összetevők nevétől. A rendeletben foglaltakat a 2014. december 13-tól csomagolt termékeken kell alkalmazni. A december 12 előtt csomagolt termékek e jelölés nélkül a minőségmegőrzési idejük lejártáig hozhatók forgalomba. A jelölést alkalmazni kell a nem előre csomagolt termékek esetében is. A módszerre nincs rendelet, azt a kereskedő határozza meg. Az egyik áruházlánc üzleteiben például a termék mellett (pékáru, húskészítmények) egy táblán számokkal kódolták az előforduló allergén anyagokat, és a terméktiketten is feltüntetik ezeket a számokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!