Gazdaság

2015.01.16. 11:41

Külföldi lapok: Magyarországon a kormányzati intézkedések miatt korlátozott hatása lesz a svájci döntésnek

Bár a svájci frank árfolyamküszöbének csütörtöki eltörlése - és a fizetőeszköz ezt követő jelentős erősödése - a sok frank alapú jelzálogkölcsön miatt Kelet-Közép-Európában is hullámokat vert, Magyarországon a legtöbb adós megkönnyebbülhetett, miután "a kormányzat novemberben elrendelte" majdnem az összes devizahitel forintra váltását, az akkor lefektetett árfolyamon - írta a Neue Zürcher Zeitung svájci liberális-konzervatív napilap.

A térségben Magyarországon voltak a legnépszerűbbek a frankhitelek, azonban az ott tevékenykedő bankok úgy számolnak, hogy nem lesznek negatív hatásai a svájci nemzeti bank által hozott döntésnek - írták.

A Financial Times írása szerint a svájci jegybank döntése "letarolta" a piacokat Magyarországon és Lengyelországban, ám a hatás a devizaalapú ingatlanhitelekkel tartozó háztartásokra markánsan különbözni fog a két országban.

A londoni gazdasági napilap online kiadásában megjelent értékelésben Andrew Byrne budapesti és Henry Foy varsói tudósító kiemelte, hogy a magyar háztartásokat a devizakockázatok megelőzésére "Orbán Viktor miniszterelnök által tavaly novemberben bevezetett átváltási program" megvédi a törlesztési költségek csaknem 25 százalékos megugrásától.

A svájci frankhoz kötött, több mint 30 milliárd eurónak megfelelő lengyelországi ingatlanhitel-állományt ugyanakkor nem védi ilyen intézkedés - áll a Financial Times cikkében. A lap idézi a Citibank becslését, amely szerint a devizaárfolyam-mozgások a svájci frankban denominált lengyel ingatlanhitelek adósságszolgálati költségeit átlagosan 17 százalékkal növelik, és ez megemelheti a nem teljesítő kinnlevőségek rátáját is.

A Die Presse osztrák lap írásában rámutat, hogy Magyarországon, ahol a legnagyobb mennyiségben vettek fel svájci frank alapú hiteleket, már elhárították a veszélyt, mivel a kormány a bankokat már korábban rögzített árfolyamon történő átváltásra kötelezte. A Raiffeisen International jelentése szerint azonban nagy mennyiségben vettek fel svájci frankhiteleket Lengyelországban (2,9 milliárd euró), Romániában (360 millió euró) és Horvátországban (270 millió euró) is. Az osztrák bank nem közölt semmilyen becslést arra vonatkozóan, hogy ennek milyen következményei lehetnek - írta a Presse.

Magyarországon az osztrák Erste csoport szerint azonban svájci jegybank lépésének csak korlátozott hatása lesz, mert már tavaly rögzítették, hogy milyen árfolyamon kell a svájcifrank-hiteleket átváltani forintra - írta a Wirtschaftsblatt bécsi gazdasági újság "Gondot okozhat a svájci frank szárnyalása az osztrák bankoknak" című cikkében.

A Der Standard osztrák liberális lap szerint a svájci frank felértékelődése az osztrák és kelet-európai adósoknak jelent majd nehézséget. A Szigetvári András által jegyzett írás szerint a pénzintézeteknek új gondokkal kell majd szembenézniük, elsősorban a magyar bankoknak fog sokba kerülni a most kialakult helyzet. A zajos események begyűrűztek Kelet-Európába is, a befektetők eladták a forintot, amely történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben - írta a szerző, hozzátéve, hogy a lengyel zloty még jobban gyengült a forintnál. Kitér arra is, hogy a kelet-európai bankok is bajba kerültek. Leginkább Magyarországon, Lengyelországban, Horvátországban és Szerbiában érezték meg rögtön a felértékelődést a havi törlesztő részlet kifizetésekor, hiszen ezekben az országokban főleg frank alapú hiteleket vettek fel.

Magyarországon "Orbán Viktor 2014-ben a svájci frank hitelek forintosításáról döntött", s mivel nem akarta a bankokat újra megterhelni, ezért piaci szinten rögzítette az átváltási árfolyamot 256,5 forintra. Csütörtökön azonban 305 forint volt a frank árfolyama, a Magyar Nemzeti Bank jelezte, hogy a hogy a hitelek átváltását az eredeti feltételek mellett hajtják végre. Vagyis a különbözetet a bankoknak kell viselniük - idézte a lap a Buda-Cash elemzőjét.

A Die Welt című konzervatív német lap a többi vezető német laphoz hasonlóan számos elemzést közölt a svájci jegybank váratlan döntéséről. Az egyik összeállításban a kelet-közép-európai helyzetet tekintették át, kiemelve, hogy a térség sínyli meg leginkább a frank hatalmas mértékű erősödését.

Anne Kunz és Frank Stocker cikke szerint az SNB döntése nyomán kibontakozott erősödés a 2008-2009-es válság emlékét idézi fel. Akkor a térség sok bankja került súlyos helyzetbe a frankalapú lakossági és vállalati hitelek magas aránya miatt. Mindenekelőtt Magyarországon támadtak nehézségek, ahol "a hitelek 90 százaléka" finanszírozták svájci frankban - tették hozzá a Die Welt szerzői, akik szerint "úgy tűnik, a történet megismétlődik". Ugyanakkor az adósok tavaly november óta lecserélhetik hitelüket forinthitelre, és aki eddig nem élt a lehetőséggel, annak most "a lelkére kötik", hogy sürgősen tegye meg - áll a Die Welt cikkében.

A svájci frank erősödésének hatásait elemezte Il Sole24Ore olasz gazdasági napilap pénteken megjegyezve, hogy a svájci jegybank döntése "csapás" volt Magyarország és Lengyelország számára. Az IlSole24Ore az Ubs és a Morgan Stanley bankok értékelését idézte, miszerint a svájci lépés elsősorban a svájci frankban "súlyosan" eladósodott két középkelet-európai országot érintette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!