Gazdaság

2015.01.16. 06:48

Az osztrák turizmus akár profitálhat is a frank erősödéséből

Vegyes reakciókat váltott ki Ausztriában a svájci jegybank (SNB) döntése, miszerint váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Szakértők szerint az osztrák turizmus akár még profitálhat is a frank erősödéséből.

Gräf Szilvia/MTI

Az Osztrák Államfinanszírozási Hivatal (ÖBFA) vezetője, Martha Oberndorfer szerint Ausztria gazdasága, legfőképpen a turizmus járhat majd leginkább jól. Mivel egy vorarlbergi téli üdülés sokkal olcsóbban kihozható, mint egy svájci, a nyugat-ausztriai tartomány több turistával és megnövekedett bevétellel számolhat - mondta a hivatalvezető. Kijelentette továbbá: az államkötvényekre nem lesz hatással a frank erősödése.

Az Osztrák Hotelszövetség (ÖHV) elnöke, Martin Stanits óvatosabban fogalmazott és arra figyelmeztetett, hogy az SNB döntése nemcsak pozitív hatással lehet a turizmusra, hanem számos kockázatot is rejthet. Érvelése szerint elképzelhető, hogy több vendég érkezik az országba, de ki kell várni, hogy a mostani helyzet hogyan érinti a cégek pénzügyi állapotát, és hogy a vállalatok milyen mértékben vettek fel frank alapú hitelt.

A várakozások szerint a turisták számának emelkedése leginkább a Svájccal határos Vorarlberg tartományban lesz érezhető, hiszen a Svájcot elkerülők a nyugat-ausztriai tartományt veszik majd célba. Mivel a legtöbben már előre megtervezték téli üdülésüket, a bővülő turistaforgalom a nyári időszakban lesz majd érezhető - mondta a vorarlbergi turisztikai központ (Vorarlberg Turismus) vezetője, Christian Schützinger.

A vorarlbergi Messepark bevásárlóközpont ügyvezetője, Burkhard Dünser ugyancsak vegyes érzésekkel értékelte a helyzetet. Nagyobb bevásárlóturizmusra számít, ám mivel a svájci vásárlók amúgy is az üzletház bevételének húsz százalékát adják, szerinte nem várható drasztikus növekedés. A központ vezetője attól tart, hogy a svájci gazdaság középtávú veszteségeket fog elszenvedni, amely munkahelyek megszűnésével járhat majd. Úgy véli, ez érinteni fogja a vorarlbergieket is, hiszen összesen 16 ezer határmenti ingázó munkavállaló él a tartományban.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője, Peter Brezinschek "teljesen érthetetlen lépésnek" nevezte a svájci jegybank döntését.

A Bank Austria vezető közgazdásza, Stefan Bruckbauer úgy vélekedett: mivel Svájc Németország és Olaszország után a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Ausztriának, Ausztria egészen biztosan komolyan fog profitálni a mostani helyzetből. A közgazdász a helyzetet értékelve elmondta: a svájci jegybank számára most fontosabb volt saját hírneve, mint az aktuális gazdasági problémák. A közgazdász szerint a piaci ingadozások és Európa bizonytalan politikai helyzete miatt az azonban nehezen megjósolható, hogy az euró és a svájci frank árfolyama hol fog kikötni. A görögök euróövezetből való kilépése, a spanyol választások, Nagy-Britannia távozása az unióból és az Európai Központi Bank körüli bizonytalanságok mind hozzájárulhatnak az árfolyam megváltozásához - véli a szakértő.

A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A bank szerint az árfolyamküszöb "komoly károktól óvta meg" a svájci gazdaságot, de a fenntartása most már nem indokolt. Az euró árfolyama 2012 januárja óta folyamatosan a 1,20 frankos szint körül mozgott, de csütörtök délelőtt pár perc alatt 0,917 frankra zuhant a jegybank döntésének bejelentése után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!