Gazdaság

2015.01.27. 13:06

Alapkőletétel: száz új munkahelyet létesít a nyomdaipari cég

Zalaegerszeg - Az északi ipari parkban megvalósuló 4,5 milliárd forintos beruházás 14 évre visszamenőleg a térség legnagyobb ipari fejlesztése. Ezt mondta az Edelmann Hungary Packaging Zrt. új üzemcsarnokának alapkőletételén Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. Hozzátette: a fejlesztés azt bizonyítja, hogy az egykori Zalai Nyomda jó kezekben van az Edelmann konszernnél.

Varga Lívia

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a kapacitásbővítés és a száz új munkahely létrejötte mellett azért is kiemelkedő jelentőségű, mert a jellemzően szépség-, gyógyszer- és édességiparnak csomagolást gyártó cégnél új technológiát alkalmaznak majd, és nő a hozzáadott érték. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a nyomdaipar teljesítménye már 2014 első 11 hónapjában meghaladta a 2013-as teljes esztendőét, 15,6 százalékos növekedést felmutatva.

 

– Magyarország és Németország együttműködése alapvetően határozza meg a magyar nemzetgazdaság teljesítményét. Németország ugyanis a legfontosabb kereskedelmi partnerünk és a legnagyobb befektető Magyarországon. Jelenleg 6000 német vállalat 300 ezernél is több munkahelyet tart fenn hazánkban – fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter hozzátette: Zalában az elmúlt időszakban 2,6 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottság, s tavaly az itt működő cégek által végrehajtott beruházások értéke megközelítette a 35 milliárd forintot, ami 30 százalékos növekedést jelent. A politikus megígérte: a kormány befektetésösztönző ügynöksége a jövőben kiemelt figyelmet fordít a zalai beruházásokra.

– Magyarországon 22 éves rekordot megdöntve immár 4,2 millió ember dolgozik. Tavaly 160 ezren találtak maguknak munkahelyet a versenyszférában, s az idei immár a harmadik év lesz, amikor gazdasági növekedést tudunk felmutatni – folytatta a miniszter. Leszögezte: adó-, oktatási, szakképzési és munkajogi rendszerünk átszervezése révén Magyarországot a szikla széléről sikerült elvezetni odáig, hogy ma már az unió leggyorsabban fejlődő gazdaságával rendelkezünk.

Balaicz Zoltán polgármester elmondta: az új, 12 ezer négyzetméteres csarnokban 300 ember dolgozik majd, a beruházás 2016-ig 100 új munkahelyet teremt. A városvezető emlékeztetett: ezzel párhuzamosan az osztrák ADA cég 1 milliárd forintos fejlesztéssel matracüzemet épít a déli ipari parkban, ugyancsak 100 új munkahelyet teremtve. A Flextronicsnál pedig 600 fős bővítés zajlik. Reális esély van tehát ezer új munkahely létrehozására Zalaegerszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!