Gazdaság

2015.01.08. 17:15

Adóelőleg: nyilatkozni kell

A korábbi évekhez hasonlóan most is célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkavállalóknak járó idei kedvezményeket mielőbb figyelembe vegyék a kifizetők – hívta fel a figyelmet a NAV szerkesztőségünknek küldött tájékoztatásában.

Hajdu Péter

Az adóelőleg-nyilatkozatot a munkavállaló tölti ki és adja át munkáltatója részére, így bérszámfejtéskor a munkáltató ez alapján vonja le a dolgozója béréből az adóelőleget. 2015. január 1-jétől az adó-előleget megállapító munkáltató mellett a rendszeresen ismétlődő bevételt (például tiszteletdíjat) juttató kifizetőnek is adható nyilatkozat. Ha már az első hónap bére után érvényesíteni kívánja a munkavállaló a kedvezményeket (családi kedvezmény, személyi kedvezmény), akkor az első bérszámfejtést megelőzően kell a munkáltatónak átadni az új évre vonatkozó adatokkal kitöltött adóelőleg-nyilatkozatokat.

Adót spórolhatnak, akik az idén járulnak az anyakönyvvezető elé. Illusztráció: Katona Tibor

Ettől az évtől az első házasok is kedvezményben részesülhetnek. Adóalap-kedvezmény jár azoknak a pároknak, akik esetében legalább az egyik fél az első házasságát köti, és a házasságkötésre 2014. december 31-ét követően kerül sor. A kedvezmény mértéke jogosultsági hónaponként (legfeljebb 24 hónapig) 31.250 forint. A 24 hónapon belül a kedvezmény utoljára arra a hónapra érvényesíthető, amelyet követően a magánszemély magzatra vagy gyermekre tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá. Nem zárja ki az első házasok kedvezményét, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike meglévő gyermekre vagy magzatra tekintettel már jogosult családi kedvezményre. Nem befolyásolja a kedvezmény igénybevételét az sem, ha a házastársak bármelyike a kedvezmény érvényesíthetőségének időszakában nevelőszülőként, nevelőszülő házastársaként válik családi kedvezményre jogosulttá.

A kedvezmény – hasonlóan a családi kedvezményhez – közösen is igénybe vehető, az összeg megosztásával – tájékoztatott a NAV.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!