Gazdaság

2015.01.08. 16:25

A kapcsolt vállalkozásokról

Bővült a kapcsolt vállalkozásoknak minősített cégek köre. Ezeket a gazdasági társaságokat január 15-ig be kell jelenteni az adóhatóságnak.

Keszey Ágnes

Kapcsolt vállalkozásnak a tavalyi év végéig a tulajdonosi háttér, az üzletben való befolyás aránya alapján minősültek cégek. 2015-től azonban már a cégvezető személye is meghatározó.

– Eddig lényegében az számított, hogy mekkora befolyással bír egy adott személy egy cégben: többségi tulajdonosként ez 50+1 százalék arányt jelentett. Ez azonban összeadódott az egyenes ági rokonok: házastársak, szülők, gyermekek esetén – mutatta be a tavaly év végig érvényes szabályozás lényegét P. Nagyné Márkus Ibolya.

Zalában is több vállalkozást érint az új rendelkezés – mondta P. Nagyné Márkus Ibolya könyvelő. Fotó: Keszey Ágnes

A keszthelyi könyvelő kiemelte, hogy az új évtől bővült a kapcsolt vállalkozások köre.

– 2015. január 1-jétől kapcsolt vállalkozásnak minősül az is, ha valaki, vagy közeli hozzátartozója több gazdasági társaságban is betölt ügyvezetői pozíciót.

A könyvelő példákkal is szemléltette az új helyzetet.

– Ha két cégben azonos az ügyvezető, mindkettőben önálló képviseleti joggal, ráadásul nincs felettese például egy anyavállalatban, akkor az ügyvezetőnek biztosan döntő befolyása van az üzleti és pénzügyi politikára. Ezek a cégek tehát kapcsolt vállalkozások lesznek.

Ha most van két cégünk, és legalább az egyikben a közeli hozzátartozókkal együtt is csak maximum 50 százalékos tulajdoni hányadunk és szavazati jogunk van, akkor ezek jelenleg nem kapcsolt vállalkozások. Ha azonban a két cégben azonos az ügyvezető, akkor 2015-től alkalmaznunk kell a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó szabályokat.

A kapcsolt vállalkozásnak speciális adózási előírásokat is szem előtt kell tartaniuk.

– A transzferár-nyilvántartást figyelembe véve a fő szabály az, ha ezek a cégek egymás közötti megállapodásaikban magasabb vagy alacsonyabb ellenértéket alkalmaznak, mint a szokásos piaci ár, akkor a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény értelmében módosul, emelkedik vagy csökken az adózás előtti eredmény a különbözetnek megfelelő összeggel – ismertette az egyik fontos tudnivalót a könyvelő.

A kapcsolt vállalkozásokat január tizenötödikéig elektronikus adatlapon be kell jelenteni az adóhatóságnak. A bejelentés meg nem tétele esetén mulasztási bírságra számíthatnak a cégek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!