Gazdaság

2014.09.24. 14:45

Állást kereső fiatalok - Tavaly csaknem minden harmadik 15-24 éves munkanélküli volt

Zalaegerszeg - A pályakezdők helyzete is téma volt azon a Munkáért! című szakmai rendezvényen, melyet a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája tartott a Páterdombi-iskola oktatási kabinetjében.

Szabó Judit

A program az európai uniós Munkáért! projekt keretében zajlott, s a szakképés és a pályakezdők helyzetét járta körül. A rendezvény megnyitása után Bangó-Rodek Viktória, a Zala Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara szakképzési csoportvezetője beszélt a diákokból és pedagógusokból álló hallgatóságnak a szakképzés aktualitásairól. Kiemelten foglalkozott a tanulószerződésekkel, s kérte a diákokat, hogy ismerjék meg ezek tartalmát, hogy tisztában legyenek a jogaikkal és a kötelezettségeikkel. A tájékoztatásban a kamara is segít.

Dr. Kis-Kádi Tamás HR tanácsadó a pályakezdők helyzetéről és felkészültségéről tartott előadást. Elmondta, hogy tavaly a 15-24 éves magyar fiatalok közül csaknem minden harmadik munkanélküli volt. A pályakezdők helyzete azért is nehéz, mert az állások többségét nem hirdetéssel, hanem ajánlás útján töltik be, a fiataloknak pedig még nincs akkora kapcsolati tőkéjük, mint az idősebbeknek. Ugyanakkor önmagában nagy előny az, hogy a fiatalok: tanulási képessége meghaladja a korosabbakét, számítógépes ismereteik és nyelvtudásuk is jobb. Ügyelniük kell azonban, hogy megtanulják az álláskeresési technikákat.

Dr. Kis-Kádi Tamás: Érdemes megtanulni az álláskeresési technikákat. Fotó: Pezzetta Umberto

A rendezvény további részében a munkavállalói ismeretek oktatásáról volt szó.

Ezek is érdekelhetik