Gazdaság

2014.07.15. 17:30

Barack, szeder, áfonya, mángold

Zalaegerszeg - Ismét szétnéztünk az egerszegi piacon. Meggyből kicsit kevesebbet, barackból többet láttunk, mint legutóbb.

Szabó Judit

Málna is van még, de az ára nem mozdult a megjelenése óta. Azt mondják, nem volt bő a termés, ezért még mindig ezer forintért kínálják kilóját (néhány további gyümölcs és zöldség árát a táblázatban tüntettük fel).

Sárga- és őszibarackból nagy a választék, s a fajtákban és az árakban is jelentősek a különbségek. A sárgabarack ára 400 forint körül indul, a nagyobbak drágábbak. Lehet kapni áfonyát is, már nem háromezer forintért, hanem olcsóbban (2600Ft/kg), és szeder is sorakozik az elárusító helyeken. Egy kisebb dobozzal, körülbelül negyed kilónyit 350-ért adnak.

A Budapesti Nagybani Piac kedden nyilvánosságra hozott kínálati árait böngészve azt láttuk, hogy a burgonya kilója legolcsóbban 70 forintért kapható, az egerszegi piacon viszont kedvezőbb áron is be lehet szerezni az apróbbat. Általában azonban 100 forintnál kezdődik a burgonya.

Mángoldot is vehetünk, amelynek leveleiből spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárga mintájára használhatók fel. Bálint gazda nemrég írt a honlapján erről az újra felfedezett növényről. Mint olvashatjuk: a mángold termelésével még akkor is van spenótszerű főzelékhez alapanyagunk, amikor a kora tavasszal vetett spenót szezonja már elmúlt, a növény felmagzott. A mángold könnyen emészthető, jelentős a vitamintartalma (A, C), pektint és értékes szerves savakat is tartalmaz. A levéllemezek átpasszírozva praktikusan - kis téglácskák formájában - lefagyaszthatók, így télen is fogyaszthatunk friss mángoldfőzeléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!