Gazdaság

2014.06.25. 12:25

A kiváló zalai borok népszerűsítését is feladatának tekinti Varga Eszter

Zalaszentgrót - A hagyományokat megtartva, a zalai borok rangját erősítve kívánja vezetni a Zalai Borút Egyesületet Varga Eszter, akit nemrég választottak a szervezet elnökévé.

Szabó Judit

Varga Eszter Szőkéné Hajduk Andreát váltotta, s bár Zalaegerszegen, pénzügyi területen dolgozik, számára egyáltalán nem ismeretlen terület a szőlészet, borászat, s a területtel kapcsolatos marketing.

– Nemeshetés polgármestereként dolgoztam, amikor a település belépett a Zalai Borút Egyesületbe, innen az első ismeretség – idézte a múltat. – A borászat egyébként mindig érdekelt, 2005-ben ezzel kapcsolatosan Keszthelyen végeztem iskolát. S bár a dolog hobbiként indult, egyre több helyre hívtak bírálni, s a felkérések a mai napig is megvannak. E szakmai munka során merült fel a nevem az elnöki poszt kapcsán.

Varga Eszter: – A Zalai Borút Egyesület jó lehetőségeket nyújt Fotó: A szerző

Céljai között kiemelt helyen szerepel, hogy Zala megyében megerősödjön a borászat, a szakma helyzete.

– Sajnos még mindig ott tartunk, hogy ha elhangzik a Zalai borvidék neve, akkor nem mindenki a kiváló minőségű borokra gondol. Pedig a megye igenis bővelkedik jó szőlőfajtákban és jó borokban. De mindezt tudatosítani kell. S persze azt, hogy igenis érdemes ellátogatni a szőlőhegyekre, a pincészetekbe, melyekben végig lehet kóstolni a kínálatot. Erre a Zalai Borút Egyesület nagyon jó lehetőségeket nyújt. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal is, hogy a fejlődés nem egy csapásra megvalósuló folyamat, s rengeteg munkával jár. Segíteni kell ebben a termelőket is, akár egy mobil laborral vagy palackozó rendszerrel. Ez előremozdíthatja a tevékenységüket.

A Zalai Borút Egyesület mindig jól szerepelt különböző hazai és nemzetközi pályázatokon, a remények szerint így lesz ez a jövőben is.

– Amint lesznek kiírások, természetesen pályázunk, de egyéb módon is keressük a forráslehetőségeket, s tartjuk a kapcsolatainkat. Ahogy a hagyományainkat is. Az idei évadnyitó vigasságunkat például éppen holnap délután tartjuk a dötki borházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!