Gazdaság

2014.04.08. 16:10

Mit vár, mitől tart a piac?

Vajon hogyan reagáltak a befektetők, s a részvénypiac a választási eredményekre? A gazdaság hazai, illetve nemzetközi szereplői milyen gazdaságpolitikát remélhetnek a régi-új hatalomtól? – tettük fel a kérdést gazdasági szakembereknek.

Hajdu Péter

– Mérsékeltek voltak a reakciók. Szinte nem is lehetett látni a forintárfolyam, vagy a tőzsde szempontjából, hogy a választás megmozdított volna valamit. Ez annak köszönhető, hogy a vártnak megfelelő eredmény született, és a miniszterelnök első szavai is kissé békülékenyebbek voltak, különösen az Európai Uniót illetően – válaszolja Tóth Gergely, az egyik brókerház elemzője.

Tóth Gergely: Mérsékeltek voltak a reakciók

Mint elmondta, a külföldi reakciók is elsősorban a politikai hovatartozást tükrözték.

– Összességében azonban kirajzolódik, hogy egy kicsit piacbarátabb, EU-konformabb gazdaságpolitikát szeretnének látni a magyar kormánytól a következő négy évben. Az elmúlt négy év a magyar gazdasági egyensúly megteremtésével telt, és elég komoly, nem szokványos gazdaságpolitikai eszközöket is bevetett a kormány, aminek jelentős visszhangja volt a multiktól a különböző európai fórumokig. Úgy tűnik azonban, hogy mindezt lenyelték. Valószínűleg drámai fordulat nem fog bekövetkezni, senki sem gondolja, hogy hirtelen egy ortodox, liberális eszméket valló gazdaságpolitika fog megvalósulni Magyarországon. Viszont annak köszönhetően, hogy a külpiaci hangulat és a magyar gazdaság helyzete is javult, talán az új kormány sem fog hozzányúlni sűrűn az ismert unortodox eszközökhöz. Azt persze tudjuk, hogy a bankadók, és az egyéb szektorális adók megmaradnak.

Az elemző elmondta, utóbbi kérdésekben a változást gátolja a májusi uniós választás, és az őszi helyhatósági választás. Ugyanis a szavazók az országgyűlési képviselőválasztáson kvázi visszaigazolták az eddigi gazdasági válságkezelést.

– Két nyitott kérdés van, ami foglalkoztatja a nyugati sajtót is. A devizahitelesek megmentése, tehát e téren még egy nagy dobást tervez-e a kormány? Ettől fél a piac. A másik téma, és ezt is sokat hangoztatták az elmúlt időszakban, az, hogy a bankszektor ötven százaléka magyar kézbe kerüljön. Lényeges kérdés az is, hogy ha esetleg a költségvetés elszáll, és ha a 3 százalékos hiányt nem tudjuk tartani, akkor ismét e-lőtérbe kerülhetnek azok a bizonyos nem szokványos dolgok – mondta többek között Tóth Gergely.

Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előre bocsátotta: a vállalkozások a választás után azt várják, hogy az előző ciklusban megindult gazdaságpolitika folytatódjon.

Mazzag Ferenc: Alacsonyabb lehetne az áfa

– Alapvető kérdés számunkra, hogy a 2014-től 2020-ig megnyíló uniós pályázati pénzeknek a kormányzati ígéret szerinti 60 százaléka gazdaságfejlesztésre legyen felhasználva. Nagyon várjuk, hogy minél előbb megjelenjenek a pályázatok, és forrásokhoz jussanak a vállalkozások. Ugyanis a magyar vállalkozásoknak nincs saját forrásuk a beruházásokra, fejlesztésekre, pedig az újabb munkahelyek létrehozásához beruházásokra van szükség. Továbbá az eredményes pályázatokhoz szükséges pályázati önrész fizetéséhez is állami garanciavállalásra lenne szükség. Nagyon jó lenne, ha pár éven belül a munkát terhelő járulékokat csökkentenék, mert ez igen nagy teher jelenleg is a vállalkozások számára – mondta Mazzag Ferenc.

A kamara elnöke hozzátette, természetesen a 27 százalékos áfa csökkentése is sokat segítene a hazai vállalkozásoknak. A magas forgalmi adó ugyanis a vállalkozások likviditását csökkenti.

Nagy András, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője kérdésünkre, hogy mit vár a gazdaságpolitikától a vállalkozói szféra, egy a közelmúltban végzett felmérés eredménye alapján válaszolt.

Nagy András: Sok javaslatunkat elfogadták

– Az adórendszer és az állami adminisztráció további egyszerűsítését, kiszámítható gazdaságpolitikát, és a vállalkozók várják azokat az uniós forrásokat, amelyek segítségével beruházni tudnának. Alapjában az Orbán-kormány által megkezdett gazdaságpolitikai irányvonalat jónak tartom, sok olyan javaslatunkat fogadták el, amit szerettünk volna megvalósítani. A vállalkozók elsősorban a pályázati lehetőségek megnyitását várják. Jelenleg Brüsszellel egyeztetés alatt állnak az új operatív programok. Ez azt jelenti, hogy az év második felében, ősszel, illetve jövő év elejére születnek meg a konkrét pályázati kiírások. Ha viszont elfogadja az unió ezeket a magyar kereteket, köztük a megyei területi programokat, és az országos gazdasági és innovációs programokat, akkor rengeteg pénz fog a magyar vállalkozói szférába beáramlani. Most tehát az a legfontosabb számunkra, hogy részt vegyünk ezekben a tervezési programokban – közölte Nagy András.

Ezek is érdekelhetik