Gazdaság

2013.12.26. 13:38

Csökkenőben a zalai felszámolások száma

Idén decemberben 33 zalai céggel szemben indult felszámolási eljárás a feketelista internetes cégfigyelő portál adatai szerint.

Hajdu Péter

A felszámolási eljárásokat a csődtörvény alapján kell nyilvánosságra hozni, ez ügyben a Cégközlöny a nyilvánosságra hozatal hivatalos forrása. Erre támaszkodik a feketelista.hu is. A honlap a megjelent utolsó, hivatalos forrás adatai alapján közölte, hogy 2013. december 1-23. között összesen 33 zalai céggel szemben indult felszámolási eljárás. Megnéztük a céginformációs rendszer honlapján, hogy az utóbbi hat évben, az említett időintervallumban, tehát az év utolsó hónapjának említett időszakában hogyan alakultak a zalai felszámolások.

Az adatok a pénzügyi-gazdasági válság beindulásától emelkedő, majd mára enyhén csökkenő tendenciát mutatnak. 2008. december 1-23. között csupán 15 zalai vállalkozás található a felszámolási listán. 2009-ben már 30, 2010-ben 40, 2011-ben 34, és 2012-ben 22.

Az idei decemberi felszámolás alá került zalai cégek közül összesen nyolcat jegyeztek be Zalaegerszegen, ötöt Keszthelyen, négyet Nagykanizsán, továbbá egyet-egyet Lentiben és Zalakaroson. A többiek a megye számos kistelepülésén működtek.

Az idei utolsó hónapban felszámolási eljárásba vont cégek gazdasági ágankénti megoszlását tekintve két nagy csoportba oszthatók. A legszélesebb körű tevékenységet takaró kereskedelmi, szolgáltatási szektorba tizennyolcan tartoznak, s továbbra is számottevő a felszámolásra kerülő építőipari kisvállalkozások száma, amelyből decemberben öt zalai került a listába. Több vállalkozást találtunk még az ingatlanforgalmazás, vagyonvédelem, üzleti tanácsadás területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!