Gazdaság

2013.12.19. 15:15

Élénkülés tapasztalható a használtautó-piacon

Bár az euró árfolyama az év legnagyobb részében 295 forint felett alakult, az idei évben behozott használt autók mennyisége év végére akár a 70 ezres szintet is elérheti – ez 30 százalékkal haladja meg a 2012-es szintet.

Miskei Anita

A regisztrációs adó enyhítésének hatására 2012-ben jelentősen, 71 százalékkal ugrott meg a használtautó-behozatal volumene, miközben az idei évben várhatóan újabb 30 százalékkal több – mintegy 70 ezer – külföldről származó használt autót fognak forgalomba helyezni. A növekedés lendületét az sem törte meg, hogy a tavalyihoz képest magasabb sávban mozgott az euró árfolyama, átlépte a 300 forintos küszöböt is. Ezzel az import egyre nagyobb mértékben befolyásolja a piacot: míg a behozott személygépkocsik 2011-ben csupán 7 százalékát, 2012-ben 11 százalékát tették ki a hazai használtautó-vásárlások teljes mennyiségének, addig idén ez az arány már eléri a 15 százalékot is.

Még mindig az idősebb használtakat keresik a vásárlók, de azért megnézik, hogy mit vesznek (Fotó: A szerző)

– Az idén importált használt járművek fele alsó- és felső-középkategóriás személyautó volt, a legnépszerűbb hat gyártmány zömmel továbbra is a legnagyobb presztízsnek örvendő német márkákból kerül ki – mondta Szemes Árpád, a legnagyobb hazai használtautókat kínáló portál ügyvezetője.

– Az átírások adataiból az is kitűnik, hogy a külföldi gépkocsik vásárlásakor fontosabb szempont a vágyott embléma, mint az életkor – magyarázta Szemes Árpád. – A rendelkezésre álló anyagi források miatt főként itt kötnek kompromisszumot az autósok, mivel ezeknek a járműveknek az átlagéletkora tíz év körül jár, vagyis jellemzően már több száz-ezer kilométert futottak. Az autópark utánpótlásának belföldi forrása, az új autók piaca eközben szintén kezd felkapaszkodni a gödör aljáról. Az idén várhatóan 56 ezer darab körül alakul az újonnan forgalomba helyezett személyautók száma, ami 5-6 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket.

Az idén 40 százalékkal többen kerestek rá a legfrissebb évjáratú, új vagy újszerű autókra, mint tavaly. Ugyanakkor az anyagi korlátok – a megtakarítások alacsony szintje, illetve a finanszírozás újraindulásának lassúsága – még sokáig a jelentősebb fellendülés komoly gátjai maradnak. Szemes Árpád végül megjegyezte, hogy az mindenképp kedvező hír az autóforgalmazó szakma számára, hogy a hazai szalonhálózat ismét bővülni kezdett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!