Gazdaság

2013.07.18. 14:11

Zalai piaci körkép: az igazi uborkaszezon

Zalaegerszeg - Ismét csökkentek némileg az árak a piacon, a júliusi választék pedig nagyon nagy zöldségből és gyümölcsből egyaránt.

Szabó Judit

Ez az igazi uborkaszezon, mondta az egyik őstermelő, egyrészt mert tele van a piac uborkafélékkel (kovászosnak valót már kilónként százötven forintért is lehet kapni), másrészt pedig tapasztalatai szerint júliusban van a legnagyobb kínálat és a legkevesebb vevő. Ilyenkor már a kiskertekben is sok minden betakarítható, a háziasszonyok egy része a sajátjából teszi a konyhaasztalra a zöldséget és a gyümölcsöt. Persze nem tudnak mindent otthon megtermelni, így e hét keddjén sem volt üres a piac.

Az árak ismét lefelé mentek. Ez a nemrég megjelent csemege kukoricánál a legszembetűnőbb: míg múlt héten 100-120 forintért adtak egy darabot, most 60-100 forintért kínálták. A sárgabarack valószínűleg elérte idei árának a minimumát. Ahogy múlt héten egyik termelő előrevetítette, 280 forint alá nem fog menni. A kínálat bőséges a gyümölcsből, már nem érdemes halasztani a befőzést.

Idén először láttam áfonyát az egerszegi piacon, meglehetősen borsos áron, 25 dekát adtak 700 forintért, vagyis 2800 a kilója. Komoly befektetést igényel ezt az értékes gyümölcs, hallottam a termelőtől, ezért sem olcsó. A málna ideje lassan lejár, de az ára nem ment ezer forint alá. Megjelent a szeder is a piacon, egyik árusnál 1200-ért volt kitéve kilója.

A tojás ára eddigi tapasztalataim szerint változatlan, 30 és 45 forint közötti áron adják darabját.

Dinnyéből már közeledik a magyar gyümölcs szezonja, de kedden még csak olasz görögdinnyét kínáltak a kereskedők, én kilónként 200 forintért láttam. A legolcsóbb sárgadinnye kilója a csarnokban 250 forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!