Gazdaság

2013.07.04. 17:34

Piaci körkép: a meggyszezon a vége felé jár

Zalaegerszeg - Egy hét alatt jóval olcsóbb lett a meggy és a sárgabarack, bár az igazi baracklekvárfőzési szezonra még egy kicsit várni kell.

Szabó Judit

Ezen a héten is kedden néztünk körül a zalaegerszegi piacon, hogy új sorozatunkban bemutathassuk, mit mennyiért lehet kapni. A meggy sokkal olcsóbb, mint múlt héten, már 300 forintért is vásárolhatunk egy kilót. Ráadásul édesebbet, finomabbat sikerült beszereznünk, mint legutóbb. Málnát egy hete csak mutatóban láttunk, de most már tele volt a piac ezzel a gyümölccsel. Ezer-ezerkétszáz forintért kínálták kilóját, de az egyik termelőtől azt hallottam, hogy négyszázért is lehet venni szörpnek valót. Nagy választék volt uborkából és cukkiniből, és bővül a paradicsomválaszték is. Az utóbbi ára szélesebb skálán mozog, a fajtától, a mérettől és a minőségtől függően.

Múlt héten még nem volt, most már azonban hoztak nyári almát a termelők. Az apróbbak kilóját 200 forintért adták.

Miután körülnéztünk, megkérdeztük a Vásárcsarnok vezetőjét, milyennek látja a július eleji piacot.

– Lassan lejár az ideje a cseresznyének és a meggynek, most a málna szezonja kezdődött, s a termelők nagyon szép árut hoztak – tapasztalta Horváth István. – A piacon kapható málna garantáltan magyar termék. A barack származási helyéről ezt nem lehet még ilyen határozottan kijelenteni, mindenesetre kedvező, hogy már elindult az ára lefelé. Gondolkozunk rajta, hogy szervezünk egy baracknapot is, ha nem is olyan nagyszabásút, mint az epernap volt. A dinnye szezonja nagyon lassan indul ebben az évben, egyelőre olasz és görög árut lehet kapni. A minősége nem rossz, én is vettem belőle és ízlett, de biztos, hogy a magyar dinnye még jobb lesz – összegezte Horváth István. Hozzátette: jó ötletnek tartja a lapunkban elindult piaci sorozatot. A Vásárcsarnok is tervez egyébként egy hasonló ármustrát, feltüntetve, s rendszeresen frissítve a legfontosabb termékek árát a készülő honlapjukon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!