Gazdaság

2013.07.25. 22:00

Itt a magyar dinnye

Zalaegerszeg - Megjelent a magyar dinnye a piacon, s még mindig nagy a választék kajszi és őszibarackból.

Szabó Judit

Szokásos heti piaci sétánk során ezúttal is az újdonságokra voltunk kíváncsiak, s Horváth Istvántól, a Vásárcsarnok vezetőjétől megtudtuk: megjelent a régóta várt magyar dinnye a standokon.

- Csütörtökön vettünk mindenkitől egy kisebb mennyiségű magyar görögdinnyét. Megkértem néhány kollégámat és kereskedőt, hogy hasonlítsuk össze a még most is kapható import dinnyével. Azt állapítottuk meg, hogy a magyar gyümölcs tényleg ízletesebb - tapasztalta Horváth István.

Az ára még 100 forint felett van (országszerte 125 és 180 forint között lehet venni kilóját). Még csak az első szállítmány érkezett meg Zalaegerszegre, így arra számítanak a piacon, hogy csökkenni fog a dinnye ára.

Javában tart a barack és a kukorica szezonja. Csemege kukoricából a kisebbeket már egészen olcsón kínálták. A zöldségek közül a paprika termesztése idén nem volt sikertörténet, hallottuk a piacon. A fóliában neveltekkel nincs probléma, de a szabadföldieket megviselte a szárazság és a tűző nap.

A savanyúságok választékából is azért hiányzott a cékla az egyik standon, mert olyan száraz a föld, hogy nem tudják kiszedni a nagyobbakat anélkül, hogy a mellete növekvő kisebbek ezután el ne száradnának. Savanyúságokat egyébként tavalyi áron kapni, a költségek növekedését nem tudták érvényesíteni a termelők a piaci árakban.

A hőség azért is gondot okoz, mert a kirakott áru hamar tönkremegy. Ha a gyümölcsöt aznap nem tudják eladni az árusok, jobb esetben a cefrében végzi a megmaradt mennyiség, rosszabb esetben megy a kukába.

A meleget enyhítendő a Vásárcsarnok vezetése beszerzett egy nagy teljesítményű párásító ventilátort, amelyet ma a csarnok bejárata elé állítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!