Gazdaság

2013.06.20. 14:42

Jelentősen egyszerűsödött az adminisztráció a „katával”

Idén vezették be a kisvállalkozások tételes adózását (kata), amely jelentős adminisztrációs egyszerűsödést hozott.

Hajdu Péter

Az eddigi tapasztalatokról és az új adónem havi követelményeiről adott tájékoztatást a Zalai Hírlapnak Kovács Mária, a NAV régiós szóvivője.

– Nagyon fontos, hogy a bejelentett kisadózók után a bejelentés hatálya alatt megkezdett minden naptári hónapra a tételes adó egészét kell a következő hónap 12. napjáig megfizetni. Abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozás több kisadózót jelentett be, a tételes adót minden személy után külön-külön kell megfizetni – említette először a legfontosabbat.

A katát nem kell bevallani, azt a bejelentkezés alapján kell megfizetni. A bejelentés – főállású kisadózó esetében – megalapozza a biztosítási jogviszonyt, ezért ennek során nyilatkozni kell arról is, hogy a kisadózó főállású kisadózónak minősül-e. A főállású kisadózó után havi 50 ezer, a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót kell fizetni.

Kovács Mária: Nagyon fontosa havi határidők betartása

Amennyiben a kisadózó a tárgyhónap bármelyik napján főállású kisadózónak minősül, a fizetendő tételes adó mértéke 50 ezer forint.

– Az eddigi tapasztalatok alapján több esetben előfordult, hogy a kata adóalanyok nem jelentik be például a munka- és keresőképtelenséget, az egyéni vállalkozás szüneteltetését, illetve adófizetési kötelezettségüknek nem határidőre tesznek eleget. Amennyiben a tételes adó összegét a vállalkozás nem fizeti meg a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig, azonnal végrehajthatóvá válik az adótartozása, és a NAV a meg nem fizetett adót adóhiányként tartja nyilván – figyelmeztetett az eddigi tapasztalatok alapján.

Nem kell a tételes adót megfizetni a kisadózó után, ha a hónap egészében munkaés keresőképtelen volt, és arra a hónapra sem, amelyben ez az állapot megszűnt, de legalább 30 napig fennállt. Ha az egyéni vállalkozónak nincs, vagy nem várható bevétele, akkor bejelenti a szüneteltetést és nincs tételes adófizetési kötelezettsége. De ha a szünetelés alatt kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez, nem mentesülhet a tételes adó megfizetése alól.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy ha a kisadózó vállalkozás NAV-nál nyilvántartott végrehajtható adótartozása a negyedév utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot, akkor megszűnik a kisadózás lehetősége, és a megszűnéstől számított 24 hónapig nem lehet újra választani ezt az adózási módot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!