Gazdaság

2013.06.19. 20:18

A nád egész évben munkát ad

Rezi - Télen jégen, hidegben megy a munka a tavon vagy a sekély tóparti részeken, míg le nem vágják a szükséges mennyiségű nádat. Aki ebből él, annak azonban nem ér véget a munka a tél végével. A nádfeldolgozás egész évben munkát ad.

Hajdu Péter

Idén télen a Kis-Balatonon találkoztunk a nádaratókkal. A nádkombájnon, a Seigán, Hűse László vállalkozó és brigádja gyűjtötte a tó kínálta értékes növényt, dacolva a téllel. A külső tárolóhelyeken, a berek különböző részein még ma is sok, kúpokba halmozott kéve várja az osztályozást, tisztítást. A nád egész évben munkát ad, télen a hidegben, nyáron pedig sokszor a háztetőkön, a hőségben tudtuk meg a vállalkozótól, akivel rezi házában, a feldolgozás helyszínén találkoztunk.

- Február végéig arattunk a Kis-Balatonon, a mennyiség több lett, mint amire számítottunk, a minőség szempontjából pedig inkább vegyes lett, de azon belül van bőven jó minőségű, exportra is alkalmas tetőnád. A jó minőségű nád vékony szálú, egyenes és kemény. Összességében közel 300 ezer kévével sikerült télen learatnunk, és kúpokban eltárolnunk - mondja Hűse László.

Hozzátette, a február végéig tartó aratás után nincs megállás, idén sem volt, a munka kinn a berekben folytatódott, minőség, hosszúság szerint osztályozták, méretre kötötték a termést.

- A hosszú nádat ide behozzuk a szövőgépekre, a rövid nád egy részét mi magunk dolgozzuk fel tetőkészítések, illetve felújítások során, a többi pedig külföldre megy, négy országból vannak megrendeléseink. Ez a munka folyamatos. Volt olyan év, amikor októberre elfogyott minden alapanyagunk. Valójában nem is a learatott mennyiség, hanem a piac határozza meg, mikor fogy el a nád. A tetőfedő anyagból, ami leginkább keresett külföldön, tavaly ilyenkor már a dupláját eladtuk, mint most. Idén elég gyenge a kereslet. A belföldi feldolgozással pedig előbbre vagyunk, mint tavaly - jellemzi az időszakot a nádazó vállalkozó.

Mint elmondta, a hazai feldolgozás esetükben a túlnyomórészt Balaton-parti tetőfedést, nádtető javításokat jelenti, továbbá nádszövet és nádpadló készítését. Hozzátette, folyamatosan gyártják a vékony nádszövetet, ami annyira divatba jött, hogy nem tudnak eleget készíteni. Különféle árnyékolóknak, kerítésnek, kocsibeállók tetejére, rengeteg helyre keresik, ahol árnyékot kell tartani. A hagyományos nádpadló is kezdi visszanyerni a piacát, egyre több, a hagyományos anyagokat előtérbe helyező építkezésen használják nikecell helyett a falakon a vakolat alatt, hőszigetelőként.

- Az eddigi nádexport elmarad a várakozásunktól, ennek az az oka, hogy tavaly a nagy szárazság miatt megijedtek a kereskedők, hogy nem lesz elegendő alapanyag. Ezért nagyon sok nádat felvásároltak a környező országokból is. Még mindig tele vannak a raktáraik. Talán júliusra ürülnek ki annyira, hogy újra elkezdenek vásárolni. A mi raktáraink viszont már annyira tele vannak, hogy nem férünk el, így aztán az árakat is igyekeznek lefelé nyomni a vevők - mondja a vállalkozó.

Hozzátette, itthon folyamatosan van munkájuk, a nagy téli idénymunkák idején plusz embereket kell alkalmaznia, de a négy állandó dolgozójának egész évben munkát tud adni. Elsősorban a Balaton-parton és környékén járnak üdülőket, lakóházakat nádazni, a szervezés mellett ebbe maga is bekapcsolódik.

- Mikor van vége nálunk a gazdasági évnek? - kérdez vissza Hűse László. - Nincs olyan, az elmúlt öt évben nem volt olyan időszak, amikor azt mondhattuk volna, hogy most van egy hónap szabadidőnk, aztán majd aratáskor folytatjuk. A nádazás, nádfeldolgozás mellett ősszel kezdődnek a gépfelújítások, a kombájnok és egyéb berendezéseink átnézésére, javítására is elmegy másfél hónap.

Aztán ismét jön a tél, amikor fagyot, jeget várnak, hogy újra kezdhessék az aratást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!