Gazdaság

2013.05.17. 15:39

Folytatódnak a közfoglalkoztatási programok Zala megyében

Zala megye - Folytatódnak a közfoglalkoztatási programok Zala megyében, az év első négy hónapjában több mint 3600 álláskereső közfoglalkoztatása kezdődött el - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel.

MTI

A kistérségi Startmunka mintaprogramok 90 százaléka már márciusban elindult, áprilisban pedig további 12 program kezdődött el. A mintaprogramok keretében április végéig több mint 1300 álláskereső jutott kereseti lehetőséghez.

A hagyományos, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásba áprilisban 331 embert vontak be, 46 százalékukat a zalaegerszegi kirendeltség területén. Az év első négy hónapjában - döntő többségben 6 órás közfoglalkoztatás keretében - összesen 857 személy foglalkoztatása kezdődött el. A közfoglalkoztatottak nagy része település-tisztasági, közintézmény-karbantartási, felújítási, parkgondozási, temető-rendbetételi feladatokat lát el, de ha a munkaadó tudja biztosítani a feltételeket, adminisztratív munkakörökben, szociális gondozóként vagy egészségügyi betanított munkásként is el tudnak helyezkedni.

A hátrányos helyzetű álláskeresők elhelyezkedését szolgáló, személyre szabott, a helyi munkaerő-piaci lehetőségekhez igazodó TÁMOP programba áprilisban 207, az év első négy hónapjában pedig több mint 400 embert vontak be. A programba kerülők 34 százaléka tartós munkanélküli, 22 százaléka pályakezdő, 25 év alatti álláskereső, 18 százaléka pedig 50 év feletti.

A projekt keretében áprilisban hat tanfolyamot indítottak; az álláskeresők gyógyszertári asszisztens, földmunka-rakódó és szállítógép-kezelő, kisteljesítményű kazánfűtő, CNC forgácsoló, szociális gondozó és ápoló, vendéglátó eladó képzések közül választhattak.

A 25 év alatti pályakezdők munkaerő-piaci helyzetének javítására március elsejétől újraindult a pályakezdőket támogató központi program. Zala megyében erre a célra közel 54 millió forintot keretösszeg fordítható. Áprilisban 39 fiatal támogatása kezdődött el.

Márciusban az álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő támogatás igénybevételére tett közzé pályázati felhívást a munkaügyi központ. Az álláskeresők vagy rehabilitációs ellátásban részesülők 3 millió forintig terjedő tőkejuttatásra pályázhattak, de benyújthatták kérelmüket a havi kötelező legkisebb munkabér összegére is, amelyet maximum fél éven át folyósítanak számukra. A támogatásokra a megyei keret összesen 65 millió forint.

Tőkejuttatásra áprilisig 27 pályázat érkezett a munkaügyi központhoz, 75 millió forint értékben. A hónap végéig három pályázatot bíráltak el, a megítélt támogatási összeg 9 millió forint. A támogatásban részesült három mezőgazdasági őstermelő méhészettel, illetve zöldség és gyümölcstermesztéssel foglalkozik. A maximum hat hónap időtartamra nyújtható, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő támogatásban 16 ember részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!