Gazdaság

2013.03.18. 15:44

Árfolyamgát: még tíz nap

Közeleg az árfolyamrögzítés igénylésének határideje – hívta fel a figyelmet a PSZÁF Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózata.

Horváth A. Attila

A szervezet lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint az utóbbi hetekben olyan hírek, találgatások jelentek meg, amelyek nehezítik a tisztánlátást a devizahiteleseknek nyújtott segítséggel kapcsolatban. Mivel az árfolyamrögzítésre március 29-ig jelentkezhetnek az adósok, előfordulhat, hogy emiatt azok is lemaradnak a lehetőségről, akik számára újabb, előnyösebb program már nem indul a jövőben.

– A Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat zalaegerszegi irodájában naponta tapasztaljuk, hogy a meglévő lehetőségek körül is sok a kérdőjel, és az adósmentés újabb módszereiről szóló találgatások is gyakoriak. Hangsúlyozni kell, hogy jelenleg az árfolyamrögzítésen, az Eszközkezelőn és az otthonteremtési kamattámogatáson kívül nem működik az adósok széles rétegeit segítő jelentősebb állami-banki program. A sajtóhírekben megjelenő tervezett lépések egyelőre bizonytalanok, nem lenne szerencsés, ha valaki emiatt maradna le a már több mint 130 ezer adósnak segítséget jelentő árfolyamrögzítésről – jelezte Morvai Gábor sajtóreferens.

Hozzátette: a jogosultak döntő többségének előnyös a rendszer, a gyűjtőszámlahitellel rendelkezők időt nyernek. Mivel csak a törlesztőrészlet árfolyam-különbözetének tőkerésze kerül a gyűjtőszámlára, akár több százezer forint hitelköltség is megspórolható, ám akik nem élnek a lehetőséggel, továbbra is ki lesznek téve az árfolyam-ingadozás veszélyének. A PSZÁF irodahálózata arról is tájékoztatott, hogy a belépést írásban kell kezdeményezni, aki tehát szóban próbálkozott és elutasító választ kapott, írásban is nyújtsa be kérelmét.

A szerződés megkötésével kapcsolatban a pénzügyi intézmény nem érvényesíthet költséget az adóssal szemben, és nem írhatja elő, hogy az adós egyidejűleg lakás-előtakarékossági szerződést vagy hitelfedezeti biztosítást kössön. Tévhit, hogy akit egyszer elutasítottak, többször nem adhatja be igénylését. Ha az elutasítás oka 90 napon túli tartozás volt, de időközben ezt sikerült leszorítani, érdemes újra próbálkozni – jelezte végül az irodahálózat, amely 11 megyeszékhelyen (köztük Zalaegerszegen) ajánl ingyenes pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadást az ügyfeleknek.

Mint arról több alkalommal beszámoltunk lapunkban, az árfolyamgát második konstrukcióját 2012 közepétől igényelhették azok a  deviza alapú jelzáloghitelt fizető adósok, akik legfeljebb 20 millió forintnyi kölcsönt vettek fel, és nincs 90 napon túli késedelmük. További feltétel, hogy más fizetéskönnyítő programhoz nem csatlakozott korábban az ügyfél, Eredetileg a múlt év végéig lehetett igényelni a rögzítést, de a határidőt a Parlament (a visszafogott érdeklődés miatt) tavaly decemberben 2013. március 29-ig meghosszabbította. A program lényege, hogy legfeljebb 60 hónapon át fix árfolyamon törleszt az ügyfél, e rögzített szint és a mindenkori piaci árfolyam közötti különbség tőkerésze egy újonnan megnyitott gyűjtőszámlára kerül, míg a különbözet kamatrészét a bank és az állam átvállalja. A rögzítés lejártát követően a gyűjtőszámlán felhalmozódott összeget is vissza kell fizetni kamattal együtt, de futamidő-hosszabbítással az új törlesztőrészletek szükség esetén csökkenthetők. A közszféra dolgozóinak pedig külön kamatkedvezményt biztosít az állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!