Gazdaság

2012.11.05. 19:44

Obama és Romney eltérő receptet kínál, de szűk a mozgásterük

Obama vagy Romney? Romney vagy Obama? Kedden, az amerikai elnökválasztás hivatalos napján talán ez a kérdés foglalkoztatja leginkább a világot.

Varga Lívia

A két elnökjelölt eltérő receptet kínál az USA gazdasági gondjainak orvoslására, mozgásterük azonban meglehetősen szűk, így a végeredmény, alakuljon bárhogyan is, az általunk megkérdezett elemzők szerint nem okoz majd drasztikus változást a pénzpiacokon.

– Obama és Romney gazdaságpolitikájában a legnagyobb különbség talán az egészségbiztosítási rendszer jövőjéről alkotott képben van – szögezi le Samu János makroelemző. – Míg a demokrata Obama az európai típusú jóléti állam és a kötelező egészségbiztosítási rendszer kialakítását tűzte célul, valamint a szegényekről gondoskodó szociális programok továbbvitelét, addig a republikánus Romney egy privát biztosításokon nyugvó egészségügyi rendszerben gondolkodik, és azt tervezi, ha elnök lesz, Obama ez irányú intézkedéseit azonnal elkaszálja. További különbség, hogy a republikánusok szeretnék fenntartani a gazdag vállalkozói réteg alacsony adóterhelését. Obama viszont kinyilvánította, hogy a magas jövedelmek esetében megszünteti ezeket a kedvezményeket – hangsúlyozta a makroelemző.

A tőzsdének szerinte az alacsony adókulcs tenne jót, így a pénzpiacok Romney győzelmének e tekintetben valószínűleg valamivel jobban örülnének, ám a tőzsdékre – függetlenül a folytatás mikéntjétől – minden bizonnyal már az is pozitív hatást gyakorol, ha meglesz az eredmény, és ezáltal csökken a bizonytalanság. Mivel jobban körülhatárolható a gazdaságpolitikája, Obama esetében ez erőteljesebb lehet.

Ha eltekintünk azoktól a hosszú távú hatásoktól, hogy melyik elnökjelölt tudja jobb fejlődési pályára állítani Amerika gazdaságát, akkor Magyarországon, pláne azonnal, nem érződik a választás eredménye. Áttételesen persze, ha jó nemzetközi hangulat alakul ki, az befolyásolja a magyar részvénypiacot is, jegyzi meg Samu János.

– Akárki is nyeri meg a választásokat, saját programjával nem tudja megoldani azt a feladatot, ami előtte áll – bocsátja előre Kondrát Zsolt vezető elemző. – A Romney vezette republikánusok nem akarnak adót emelni, ehelyett inkább adócsökkentést ígérnek, és a kiadáscsökkentés mellett teszik le voksukat, mégpedig a nagy ellátórendszerek, ezen belül elsősorban az egészségügy területén. Az Obama nevével fémjelzett demokraták ezzel szemben adóemelést terveznek.

Ez ugyan elég markáns különbség, ám a hiány nagyságát látva Kondrát Zsolt szerint önmagában mindkét módszer kevés lesz, azaz az adóemelés mellett hozzá kell nyúlni a szociális ellátórendszerekhez is. Így pedig, bár a gazdaságfilozófia más, a végeredmény valószínűleg az lesz, hogy a nyertesnek kompromisszumot kell kötnie, azaz az USA gazdaságpolitikája, bárki nyeri is meg a választást, hasonló lesz.

Az elemzők, Kondrát Zsolt (balról) és Samu János szerint szűk a mozgástér, így piaci szempontból majdnem mindegy, hogy maradnak vagy mennek. Fotó: archív

– Rövid távon sincs nagy mozgástér, hiszen egy korábbi megegyezés értelmében, ha az új kormány nem áll elő részletes tervvel a költségvetési hiány és az adósság csökkentésére, akkor 2013. január elsejével automatikus adóemelések és kiadáscsökkentések lépnek életbe, 600 milliárd dollár értékben, ami óriási szám. Ez a becslések alapján 3-4 százalékkal vetné vissza a növekedést, ami jelenleg 1,5-2 százalék körül van. Tehát ha nem tesznek semmit, recesszióba süllyed az ország.

S mivel a gazdaságpolitikai mozgástér szűk, a pénzpiacok szempontjából majdhogynem mindegy, ki nyeri a választásokat. Egy semlegesebb helyzetben persze, teszi hozzá Kondrát Zsolt, ha a konzervatív párt keresztülvihetné programját, azaz módjában állna adót csökkenteni, az pozitív hatást gyakorolhatna a növekedésre.

– A választás körüli napokban elképzelhető némi óvatosság a piacokon, és az, hogy zárják a pozíciókat. Annak pedig, ha kiderül, ki a befutó, lehet pozitív hatása, de csak rövidtávon. Nyerjen vagy Obama vagy Romney, a hír nem fogja felforgatni a tőzsdét és a piacokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!