Gazdaság

2012.11.05. 09:11

MNB: 2015-ig a hitelezésben nem várható növekedés

A magyar bankrendszer likviditása és tőkehelyzete erős, de 2015-ig sem a vállalati sem a lakossági szektorban nem várható érdemi hitelállomány-növekedés - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett pénzügyi stabilitási jelentésében.

MTI

A jelentés megállapítja, hogy a pénzügyi rendszer jövedelmezőségi kilátásai a romló portfolióminőség és a magas adóterhelés miatt kedvezőtlenek, így a szektor nem támogatja hitelezéssel a gazdaság növekedését. A vállalati hitelezés tartós gyengesége a termelőkapacitások leépüléséhez vezethet, ami károsan befolyásolja a közép- és hosszú távú gazdasági növekedést - figyelmeztet a jelentésben az MNB. 2010 januárjától 2012 közepéig 1400 milliárd forinttal csökkent a vállalati hitelállomány és az MNB prognózisa szerint 2014 végéig további 960 milliárddal zsugorodik az összeg. A bankrendszer jövedelemtermelő képességének helyreállítása nagymértékben segítené, hogy a hitelezés és a gazdasági növekedés egymást erősítő folyamattá váljon - rögzíti a stabilitási jelentés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!