Gazdaság

2012.11.19. 18:23

Emelkedett a munkanélküliek száma Zala megyében

A szezonális munkák megszűnése miatt októberben emelkedett a regisztrált munkanélküliek aránya Zala megyében - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hétfőn az MTI-vel.

MTI

Október végén 14 245 álláskeresőt tartottak nyílván a kirendeltségeken. A munkanélküliek száma 300-zal volt több, mint szeptemberben és több mint 400-zal haladta meg az egy évvel korábbit. A pályakezdő álláskeresők száma alig változott, a közfoglalkoztatottaké is csak kissé emelkedett és nagyságrendjében jelentős létszámleépítés sem volt a megyében, ezért az álláskeresők számának növekedése egyértelműen az erősödő szezonális beáramlás következménye.

A nyilvántartott álláskeresők száma valamennyi körzetben emelkedett szeptember óta, de a legnagyobb mértékű, 7 százalékos növekedést a szezonális hatásokra leginkább érzékeny keszthelyi térségben tapasztalták. 

 A gazdaságilag aktív népesség 10,9 százaléka volt regisztrált álláskereső október végén Zala megyében, míg egy évvel korábban 10,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta. Nagykanizsa és Zalaegerszeg térségében mintegy 10 százalékkal több a nyilvántartott álláskereső, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ugyanakkor az előző évhez képest Zalaszentgrót és Letenye körzetében 10-23 százalékkal, Keszthelyen pedig 3-4 százalékkal mérséklődött az álláskeresők száma.

Az év tizedik hónapjában 2100 új álláskereső került nyilvántartásba, közülük 500-an segéd-, vagy alkalmi munkásként dolgoztak korábban. A bolti eladók közül 160-an, irodai adminisztrátorok közül pedig 90-en veszítették el állásukat.

A hónap során 1800 fő került ki a regisztrációból. Közülük 1026 álláskereső tudott elhelyezkedni, 490 fő támogatott foglalkoztatás keretében. Az év első tíz hónapjában összesen 14,6 ezer álláskereső tudott munkába állni, közülük 6,4 ezren támogatott munkakörben.

Októberben a munkáltatók 1100 új álláshelyet jelentettek be, ebből 600 volt támogatott. Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a közigazgatásban volt a legmagasabb, mintegy 260 fős munkaerő kereslet, de 100 főt meghaladó igény volt a feldolgozóipar és a kereskedelem területén is.

Mintegy 400 főt segéd-, vagy alkalmi munkásként kívántak foglalkoztatni, de kisebb számban bolti eladók, forgácsolók, hegesztők, kárpitosok, szakácsok, tehergépkocsi-vezetők és lakatosok számára is ajánlottak munkát.

Októberben 1480 pályakezdőt tartottak nyilván, míg egy évvel korábban 1070 fiatal keresett állást a kirendeltségeken. Június elejétől a megyében mintegy 800 újonnan végzett pályakezdő regisztráltatta magát a munkaügyi szervezetnél, 300-zal több, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

 

 

Ezek is érdekelhetik