Gazdaság

2012.09.25. 05:57

Nem hozott több lakástakarék szerződést a végtörlesztés

Budapest - A végtörlesztés érdemben nem növelte a lakás-takarékpénztári szerződések számát, az MTI által megkérdezett két pénztár az árfolyamgáttól vár élénkülést, de csak 2013-tól.

MTI

Az OTP Lakástakarék új szerződéseinek a száma ugyan enyhén emelkedett, de ennek okát elsősorban a díjmentes számlanyitásnak tudják be. Az árfolyamgát hatása viszont még nem érzékelhető. A háztartások akkor mernek majd azon gondolkozni, hogy mire használják fel az árfolyamgát miatti megtakarítást, amikor ténylegesen, hosszabb távon érzékelik annak havi nagyságát - közölték az MTI-vel.
   
Ezért ez a pénztár arra számít, hogy jövőre, az idén árfolyamgátat választó lakáshitelesek nagyobb számban kötnek lakás-takarékpénztári szerződést. Ezt a megtakarítást - lejáratkor - az eredeti hitel előtörlesztésére fordíthatják.
   
A Fundamenta sem érzékeli a végtörlesztés serkentő hatását, pedig racionális lenne az ügyfelektől a csökkenő havi teher miatt felszabaduló pénzt lakás-takarékpénztárba tenni. Azzal számolnak, hogy miután az árfolyamgát választásával sokan kivárnak, így számottevően csak jövőre hozhatnak ilyen döntést.
   
Az OTP Lakástakarék tapasztalatai szerint érezhető a piacon, hogy az ügyfelek tudatosabbá váltak, és fontosabbá vált számukra az öngondoskodás. A 30 százalékos, évi akár 72 ezer forintos állami támogatással bíró lakástakarék előtakarékosságot egyszerre több családtag is igénybe veheti. A fűtési szezon közeledtével egyre többen veszik igénybe az energetikai korszerűsítésre, szigetelésre szolgáló hitel-konstrukciókat. A megtakarított rezsiköltség ugyanis gyakran teljesen fedezi a hitel törlesztő részletét.
   
Egy nemrég megjelent kormányrendelet módosított néhány lakás-takarékpénztári szabályt. Az OTP Lakástakarék ebből azt emelte ki, hogy az ügyfélnek a korábbi 90 nap helyett - november tizedikétől - 120 nap áll rendelkezésére a lakását, házát érintő, lakástakarékból finanszírozott felújítások számláinak bemutatására.
   
A Fundamenta fontosnak tartja azt, hogy már a szerződés megkötésekor lekérdezhető lesz, az adott ügyfélnek jár-e állami támogatás, vagyis máshol nem vesz-e igénybe már állami támogatást. A teljes hiteldíj mutató (THM) számítása pedig úgy változik, hogy pénztári kölcsön esetén egy közös (aggregált) THM kerül alkalmazásra, amely egységesen tükrözi az áthidaló kölcsön, majd a lakáskölcsön terheit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!