Gazdaság

2012.08.06. 18:47

Tetszhalott az autópiac

Zalaegerszeg – Júliusban közel 20 százalékos élénkülést mutatott az előző év azonos időszakához képest a személygépjármű- piac – tájékoztatott a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Hajdu Péter

Emellett az első hét hónap összesített adatai is 20 százalékos többlet forgalomba helyezést mutatnak az előző év azonos időszakához képest. Ez azonban nem ad okot, hogy az általános konjunktúra beindulására gondoljunk, az MGE a piaci adatok élénkülését más okokkal magyarázza. Elsősorban azzal, hogy az új személyautó értékesítés több mint 70 százaléka céges vásárlás, és a kereskedelem számára fontos magánvásárlók továbbra sem kerültek elő. Ugyanakkor, mivel a céges gépjárműpiac elsősorban Budapestre koncentrálódik, a vidéki márkakereskedők helyzete továbbra is nagyon nehéz. A vidéken értékesített volumen alacsony, és az MGE információi szerint sok helyen a heti egy darabot sem éri el. Néhány zalai márkakereskedőnél érdeklődtünk a forgalom iránt, s elmondták, kisebb élénkülés valóban történt, érezhetők a céges vásárlások, és egyegy új típus megjelenése ad némi vigaszt.

– Sajnos nem változott a tendencia, a legnagyobb gond az, hogy a magánszemélyek még mindig nem vásárolnak, pontosabban kevesen tehetik ezt még meg – mondta Takács Zoltán, az egyik egerszegi autószalon kereskedelmi vezetője. Júliusban náluk is érezhető volt a céges vásárlások kisebb élénkülése, de a kereskedelmi vezető hozzátette: ez alacsony darabszámot, a hónapon belül összesen két-három személygépkocsit jelentett. – A napokban egy magánszemély is vett új autót, a legújabb kisautónkat.



Dávid Attila, egy másik zalegerszegi márkakereskedés vezetője érdeklődésünkre közölte: – Ha nem is 20 százalékos arányban, de növekedést érzünk. Tavasztól kezdve, a második negyedévtől határozottan többet adtunk el, mint tavaly, értékben és darabszámban egyaránt. Ezt két okkal magyarázzuk. Egyrészt a márciusban bemutatott új modell nagyon jól teljesített. Emellett az élénküléshez nagyban hozzájárult, hogy a vezérképviseletünk továbbra sem hagyta abba márkakereskedőinek a támogatását. Folyamatos promóciókkal segítenek bennünket, hogy az értékesítés fenntartható legyen.

Dávid Attila elmondta még, hogy júliusban hét új autót adtak el a megyeszékhelyen. A zalaegerszegi mellett Nagykanizsán is működik márkakereskedésük, és a két városban együtt az év elejétől a negyvenedik új autót adták el. Az MGE-nél valószínűsítik, hogy az év végére a piac növekedése meghaladja a tavalyi szintet, s 2012 végére mintegy 10-15 százalékos bővülés következik be.


Júliusban 22 százalékkal nőtt a kishaszonjárművek forgalma. A nagyhaszonjárműpiac növekedése a múlt hónapban 11 százalékos volt, ami a hazai fuvarozók sikeres külföldi szerepvállalásával magyarázható. A motorkerékpár- piacon viszont a visszaesés folytatódott, júliusban 10 százalékkal kevesebbet adtak el, mint tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!