Gazdaság

2012.07.04. 06:46

Milliárdok, de honnan?

Háromszázmilliárd forintos könnyítést jelentene országos szinten az érintetteknek az az akcióterv, amit a kormányfő hétfőn jelentett be a parlamentben. (Csak zárójelben: ha minden olyan jól megy a gazdaságban, ahogy hallottuk tőle, miért kell folyton új terv?)

Arany Horváth Zsuzsa

Miről is van szó? Kisebb adók, kevesebb járulék, kedvezmények a munkanélkülieket foglalkoztatóknak. Jó hírek, mindaddig, amíg melléjük nem tesszük az államháztartási hiányt, a gyenge forintot és a negatív növekedési rátát. Tehát mégsem megy minden olyan jól, hogy ennyi pénz kiessen a költségvetésből. Szerencsére gondoltak a pótlásra: 100 milliárdot a Magyar Nemzeti Banktól várnak, kiterjesztve a tranzakciós illetéket a kéthetes betétekre. (Hírlik, ilyenek nincsenek, inkább a kéthetes kötvényekről lehet szó.) Másik 100 milliárdot kéne hozni a Magyar Államkincstárnak, ahol erre az adóra nincsen forrás, hacsak nem önkormányzati elvonással. A maradék 100-at az általános tartalékból gondolta Matolcsy miniszter. Kinek ne tűnne úgy, hogy az állam saját költségvetésében keresgél, s kétszer akarja elkölteni az egyszer megszerzett forintot?!

Az ellenzékiek véleménye: nincs pénzügyi fedezet, nonszensz megadóztatni a jegybank tranzakcióit, s akár még tehernövekedést is hozhatnak a bejelentett intézkedések. Mindeközben történelmien sikeresek vagyunk, errôl papírunk is van az IMF-től. Megvárjuk, míg valami másról is kapunk igazolást?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!