Gazdaság

2012.07.03. 08:14

Gyorsabb utalás - Biztosított a négy órán belüli küldés

Július 1-jétől van érvényben a napközbeni átutalási rendszer, amelynek köszönhetően gyorsabban teljesülnek az elektronikusan indított belföldi forint átutalások.

Kelemen Attila

A múlt hónap végéig két bank ügyfelei közötti átutalás csak a következő munkanapon érkezett meg a kedvezményezetthez, amennyiben a banki benyújtási határidőn belül kezdeményezték az átutalást. Július 1-jétől azonban az elektronikus úton, a szolgáltató által aznapi teljesítésre meghirdetett határidőn belül benyújtott belföldi forint átutalási megbízás még aznap teljesül.

Az úgynevezett négyórás szabály szerint az átutaló bankjának ezentúl biztosítania kell, hogy az átutalás a befogadástól számított négy órán belül eljusson a kedvezményezett ügyfél pénzforgalmi szolgáltatójához. A négy óra az átutalások teljesítésének maximális idejét jelenti, a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint azonban az átlagos átutalási idő várhatóan ennél kevesebb lesz. A napközbeni átutalás minden olyan elektronikusan indított és forintban történő, konverziót nem igénylő belföldi forint átutalásra kiterjed, amelyeknél mind az átutaló, mind a címzett bankja Magyarországon nyújt pénzforgalmi szolgáltatást. A napközbeni átutalás bevezetésének köszönhetően az elektronikus átutalásokat elegendő lesz a fizetési kötelezettség esedékességének napján elindítani, vagyis az átutaló fél egy nappal tovább használhatja a pénzét. Ráadásul az ügyfelek egy átutaláshoz kapcsolódóan már több adatot tudnak közölni és fogadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!