Gazdaság

2012.07.03. 00:55

Fordítottak az adózáson - Az áfacsalások visszaszorulását remélik

Zalaegerszeg - Július elsejétől a fehérjenövények, a gabonafélék és az olajos magvak értékesítésekor a fordított adózás szabályait kell alkalmazni a mezőgazdaságban. A törvénymódosítás célja az áfacsalások visszaszorítása.

Varga Lívia

- A gabonavertikumot érintő adócsalások tekintetében az egész ország fertőzöttnek mondható, ez alól a nyugat-dunántúli régió és Zala megye sem jelent kivételt - bocsátotta előre Kovács Mária, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivője. A kérdésre, van-e becslés arra nézve: mekkora az ilyesfajta adócsalás mértéke, a kommunikátor nem tudott választ adni, hiszen, mint fogalmazott, az adóhatóság csak tényeken alapuló statisztikákat vezet, a fordított adózás új ágazatokra, így például egyes mezőgazdasági termékekre való kiterjesztése kapcsán várhatóan jelentkező preventív hatás összegszerűségére és a várható bevételre vonatkozóan nem végeztek becsléseket.

Ami viszont biztos, hogy a fordított adózástól mindenképp pozitív hatást várnak. Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a napokban arról nyilatkozott, hogy a gabonaágazatban a feketegazdaság aránya mintegy harminc százalék. A szaktárca reményei szerint azonban, amellett, hogy nő a költségvetés bevétele, az új rendszer kiszűri majd a piacról az illegális kereskedőket, azaz megszűnnek a papíron bonyolított áfaügyletek.

- A fordított adózást az építőiparban 2008-ban, a hulladékkereskedelemben pedig annál is korábban bevezették már, és azóta meg is szűntek, illetőleg jelentősen visszaszorultak a korábban jellemző jogosulatlan áfavisszaigénylések - folytatta Kovács Mária. - Az adócsalási trükk lényege ugyanis az, hogy az egyenes adózás, más néven normál áfás ügylet esetében az egyik adózó, azaz a szállító beállítja az áfát a bevallásába, mint befizetendő adót, a másik adózó, vagyis a vevő pedig levonja, illetve visszaigényli. Ám, akinek be kellene fizetnie a költségvetésbe, vagy megteszi ezt vagy nem. Ezt a lehetőséget kívánja megszüntetni a fordított adózás, melynek értelmében a végső felhasználó fizeti az áfát, az értékesítési lánc közbenső szereplőinek így nincs lehetősége az adóvisszaigénylésre.

Az új rendszer működési elvéről szólva Kovács Mária elmondta: az áfatörvény általános szabálya szerint az áfát általában az eladó számolja el a költségvetéssel, míg fordított adózásnál a terméket beszerző, illetve a szolgáltatást igénybe vevő adóalany, azaz a megrendelő számolja el azt az adóhatósággal. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vevő az eladónak csak a nettó ellenértéket fizeti meg, és a saját bevallásában fizetendő adóként tünteti fel azt az adóösszeget, amelyet az általános szabályok szerint az eladónak kellene fizetendő adóként bevallania.

A fordított adózás új szabályait azon ügyleteknél kell alkalmazni, amelyek teljesítése július 1-re esett vagy azt követi. Korábbi időpont esetén pedig egyenes adózás szabályai szerint kell eljárni.

A pénzügyi kormányzatok előszeretettel alkalmazzák e szisztémát az adóelkerülés megelőzésére, a Vidékfejlesztési Minisztérium már vizsgálja a fordított áfa kiterjesztésének lehetőségét az agrárium egyéb területeire is. Románia tavaly júniusban vezette be a rendszert a mezőgazdasági termékek esetében, s az intézkedésnek már érezhető a kedvező hatása.


Egészben és törve is...

Július elsejétől a kukorica, a búza, az árpa, a rozs, a zab, a triticale, a napraforgómag, a repce- vagy olajrepcemag és a szójabab esik a fordított adózás hatálya alá, utóbbi négy törve is. A fordított adózás hatálya alá tartozó mezőgazdasági termék értékesítőjének, valamint az ilyen termék beszerzőjének a fordított adózás hatálya alá tartozó ügyletekről az áfa-bevallásában adatot kell szolgáltatnia, hívja fel a figyelmet Kovács Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!