Gazdaság

2012.05.18. 07:27

Hogyan fial a pénz?

Ötödik éve működteti befektetői klubját az egyik Magyarországon is jelen lévő bank. Már a tizedik olyan találkozásuk volt, melyen a pénz játszott főszerepet.

Varga Ibolya

Az év első negyedévét jellemző optimizmus után a növekedési és adósságproblémák hatására  egyre  nagyobb a bizonytalanság a piacokon, ami jelentős árfolyammozgásokat von maga után. A megtakarítók elbizonytalanodnak, és sokszor kapkodó, irracionális befektetési döntéseket hoznak. Ahhoz, hogy egy befektetés a jelenlegi gazdasági környezetben sikeres legyen, nem elég azt megnézni, hogyan teljesítenek a piacok, illetve milyen befektetési eszközök népszerűek. Fontos,  hogy tisztában legyünk a befektetésünk céljával, megfelelően válasszunk időtávot, és ne érzelemből, hanem megfontolt tájékozódás után döntsünk.  
  
- Míg az év első hónapjait az idei évre vártnál pozitívabb makroadatok miatt növekvő optimizmus jellemezte, addig az elmúlt hetekben a lassuló kínai gazdaság, az eurózóna adósságproblémái hatására újra a bizonytalanság ütötte fel a fejét, aminek eredményeként jelentős mértékű, hektikus árfolyammozgás jellemzi a piacokat. Mivel jelenleg a világ nagy gazdaságaiban az államadósság leépítését célzó megszorításoknak és a gazdasági növekedést serkentő intézkedéseknek kell egymással megküzdeniük, ezért a gazdasági növekedés körüli kételyek és ezzel együtt a bizonytalanság hosszú távú fennmaradására lehet számítani. Ilyen környezetben pedig jóval nagyobb az irracionális befektetési döntés kockázata - mondta el dr. Krizsai János, a  bank termékfejlesztési igazgatója.


 
Közhelynek számít, hogy számos helyzetben nem az eszünkkel   döntünk,  hanem az érzelmeinkkel. Bármilyen meglepő is, ez a pénzügyek esetében sincs másként, ami nem feltétlenül vezet jó megoldásokhoz. Sokszor tapasztalják, hogy a megtakarítók megalapozott piaci információk helyett hallomások vagy a médián keresztül megismert, sokszor pillanatnyi vélemények alapján döntenek megtakarításukról, befektetésükről. Az is tipikus téves befektetői magatartásnak tekinthető, ha csak a múltbeli hozamokra, eredményekre támaszkodva akarunk dönteni, hiszen ez valójában olyan, mintha  csupán a visszapillantó tükör alapján vezetnénk autónkat, anélkül, hogy előre kinéznénk a szélvédőn. De az sem szerencsés,  ha csak  az aktuális piaci helyzet alapján határozunk.

 

 

A jelenlegi piaci környezetre is jellemző fokozott bizonytalanság esetén különösen igaz, hogy nem szabad azonnal dönteni, hanem inkább rendszeresen, több időpontban és eszközben érdemes befektetni, ez a  portfólió-építés. Így  alacsonyabb a kockázati szint és hosszú távon kiegyensúlyozottabb hozamok érhetők el - javasolta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!