Gazdaság

2012.04.24. 06:25

Újabb díjfizetés közeleg

A mezőgazdaság-élelmiszer termékpálya szereplőinek egy új kötelezettséggel, az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kell megismerkedniük.

Hajdu Péter

A díj bevezetésének hátteréről dr. Boncz Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta, bizonyos igazgatási tevékenységekhez régóta szolgáltatási díjak tartoznak.

- A mezőgazdaságban és az élelmiszerláncban rendkívül széttagolt, sokféle díjat kell fizetni, ezek száma százas nagyságrendű. A két legfontosabb rendelet, ami ezeket meghatározza, a 46/99-es FM-rendelet volt, ez állategészségügyi igazgatási szolgáltatási díjakról szólt, a 89/2005. évi FVM-rendelet pedig az élelmiszer igazgatási díjakat határozta meg. A korábbi rendeletekben alkalmazottak részben elavultak, illetve aránytalanokká váltak. Ezek közül van, amit kivált vagy megújít az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, tehát nem egy pluszként bevezetett teherről van szó - mondta az igazgató.

Hozzátette, az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjére kiterjesztik a hatósági tevékenység díját. Így várható olyan terület, ahol az eddigi díjfizetési kötelezettséghez képest csökkenés, másnál pedig növekedés jelentkezik.

Noha a végrehajtási rendelet a következő hetekben jelenik meg - rendelkezve a bevallás és fizetés részleteiről - az biztos, hogy a díjat május 31-ig kell elektronikus úton bevallani a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatalnak, s két részletben, július 31-ig, illetve a következő év január 31-ig megfizetni. Mértéke az érintett tevékenységből származó előző évi nettó árbevétel, magánszemély esetén pedig a jövedelem 0,1 százaléka. Bizonyos könnyítést kapnak a termelői szerveződések, a végső fogyasztó számára értékesítő mikro- és kisvállalkozások átalánydíjat is választhatnak, a 8 millió forintnál kisebb bevételű kistermelők, őstermelők pedig mentesülnek alóla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!