Gazdaság

2012.04.12. 17:14

Sok millió köbméter víz hiányzik a halastavakból

Megnehezíti idén a halászatok dolgát a nagy vízhiány. A hazai halgazdaságok tavaiból sok millió köbméter víz hiányzik a téli, tavaszi szárazság miatt, ami év közben a halárakra is befolyással lehet.

Hajdu Péter

- Nehéz helyzetbe kerültünk a dunántúli, völgyzárógátas tavaink szempontjából. Az alföldi gazdaságok a körtöltéses típusú halastavaikba a vizet már szivattyúzással juttatják a Tiszából vagy a folyó valamelyik csatornájából. Ott meg tudták már oldani a vízpótlást. Azonban a Dunántúlon, ahol a patakok felduzzasztásával létrejött völgyzárógátas tavakat üzemeltetünk, nagy problémák vannak. Dél-Baranyában például van olyan halastavunk, amelyből másfél méter mély víz hiányzik, de Somogy megye északi részén is vannak tavaink, amelyekből több mint egyméteres vízszint hiányzik az üzemi vízszintből. A marcali halastavunkból 3-4 millió köbméter, a somogyapáti tóból 2 millió köbméter víz hiányzik. Ez őszre nyilván kevesebb, és kisebb testű halat feltételez. A haltenyésztésben ugyanis elsődleges tényező a megfelelő nagyságú élettér biztosítása. Bár pontyból rendelkezésünkre állt ez évre a megfelelő mennyiségű halivadék, elképzelhető, hogy kisebb testű pontyok várhatók idén őszre, mint ami optimális - mondja dr. Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének elnöke, a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója.


A dunántúli piacvezető halgazdaság vezetője elmondta, ezt a vízmennyiséget pénzért sem tudják pótolni, ellentétben az Alföldön működő, nagyobb, folyóközeli halásztársaságokkal. Egyedül a természet kegyességére számíthatnak. Mindezt a tavaly ősz óta tartó szárazság eredményezte, s ahhoz, hogy enyhüljön a halastavak vízhiánya, legalább 60-80 milliméter csapadékra lenne szükség. De nem elhúzódóan, hanem intenzíven. Németh István elmondta még, a jelenlegi helyzet befolyással lesz a halárak alakulására.

- A ponty ára, ahogy karácsony óta már emelkedett, nyáron tovább fog nőni. Az őszi-téli dömpingre viszont remélem, újra mérsékeltebb áron lehet majd hozzájutni a halhoz  -mondta a Tógazda Zrt. vezetője, aki az évközbeni árak növekedését részben azzal magyarázza, hogy nyáron többet kell majd a levegőztető berendezéseket működtetniük a halpusztulás megelőzésére.

Az utóbbi évek nagy időjárás-ingadozásai technológiai próbatétel elé állítják a hazai halászatot. Míg két éve a nagy mennyiségű csapadék miatt a gátakon átcsapó víz „elúsztatta” a halak egy részét, most a másik szélsőség okozza a bajt. A tervezett mennyiséget már tavaly ősszel kihelyezték a vizekbe, s ezt legközelebb ősztől lehet lehalászni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!